logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


740 ДЕНЬ ВІЙНИ


02
Жов
2017

Філологічний факультет МНУ імені В. О. Сухомлинського – інтелектуальний центр регіону

     Часи змінюються, а завданням класичних університетів завжди було нести зірку науки до людей! Звичайно, головне – навчати студентів. Але сучасний університет ще й має впливати на суспільне життя регіону, формувати громадську думку, давати інтелектуальний поштовх до розвитку різних галузей науки і техніки.

     У сучасному суспільстві відчувається вакуум стосовно доступу до культурних надбань, недостатньої популяризації і поширення якісних і різноманітних зразків культури і мистецтва. Цю почесну місію в гуманітарній сфері Миколаївщини виконує філологічний факультет Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського – один із найстаріших факультетів вишу.

Philology (1)

     Викладачі кафедри української мови і літератури активно пропагують українське Слово, українську культуру на миколаївському телебаченні: серед таких сюжетів найяскравіші – «Олександр Олесь і Україна» (програма  «Вінок дружби»), «З філологами в майбутнє» (програма «Новий день»), у яких взяла участь завідувач кафедри, професор О. С. Філатова; до обговорення питань децентралізації у програмі «Контраргумент» долучилася доцент кафедри української мови і літератури І. А. Корнієнко.

     Під час засідань кафедрального дискусійного клубу «Лакмус» обговорюються гострі питання гуманітарної сфери сучасного українського суспільства. Останнє засідання було присвячене проблемі «Закон України про мови: посилення України чи загроза правам особистості». Дискусія об’єднала викладачів та студентів університетів Миколаєва. Її учасники наголосили на необхідності врегулювання законодавчих механізмів функціонування державної мови в сфері засобів масової інформації, книговидання, реклами тощо; затвердження нових стандартів української мови; створення контролюючих органів, національних комісій та центрів з мовних питань. захоплюють і вчать патріотизму

Philology (4) 

     Креативні ініціативи викладачів кафедри української мови і літератури пробуджують творчість не лише студентів, а й творчо налаштованої молоді усієї Миколаївської області. Вже стала традиційною масштабна акція до Дня української писемності та мови «Радіодиктант національної єдності».

     Конкурс творчих і наукових робіт «У слові розкривається душа…», започаткований за підтримки Департаменту освіти і науки Миколаївської обласної державної адміністрації, надихнув до творчості більше 200 школярів і студентів із різних куточків не тільки Миколаївської, а й Дніпропетровської, Херсонської областей.

     А перевірити свої знання з української та англійської мов учні Миколаївської області змогли у рамках Регіональної Інтернет-олімпіади з прикладної лінгвістики, яка відбулася завдяки зусиллям кафедри загальної та прикладної лінгвістики, до того ж географія олімпіади сягнула за межі регіональної. Учасниками олімпіади-2017 стали учні Волинської та Херсонської областей.

     Активні на філологічному факультеті не лише викладачі, а й студенти. Вони також виступають у прямих ефірах Миколаївського телебачення. Гострі соціальні проблеми, пов’язані з боротьбою з наркозалежністю, обговорювали у прямому ефірі телепрограми «Це вас хвилює» студенти спеціальності «Українська мова і література» О. Єфімовська й Д. Алекперова на запрошення художнього керівника МХАРДТ Миколи Кравченка. Телепередача «Розмова на тему» допомогла глядачам заглибитись у творчий світ неповторної поезії Дмитра Кременя та зворушливо-проникливої лірики студента-філолога Сергія Коломійця.

Philology (2)

     Тут молоді люди знаходять себе і розвивають свої здібності. Результатом наукового зростання є перемоги студентів на Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської і студентської молоді імені Тараса Шевченка (О. Єфімовська – наук. керівник І. А. Корнієнко, Д. Григор’єва – наук. керівник І. Г. Родіонова); на всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт (Г. Дудурич, І. Кореновська – наук. керівник О. С. Філатова; М. Шитік – наук. керівник А. І. Гурдуз; К. Альохіна – наук. керівник О. В. Абламська).

     Приваблюють сучасних студентів нові технології, за допомогою яких вони можуть реалізувати себе, здобути перший досвід, розповісти про свої думки і почуття широкому загалу. Приємно, що такі ініціативи також пропагують національну ідею, формують ціннісні орієнтири молодого покоління. Успішним прикладом цього є літературний марафон «Шевченко forever», який був започаткований кафедрою української мови і літератури і набув підтримку у понад 20 країнах світу.

     А розповідає про себе і розкриває таємниці власного студентського життя креативна група студентів спеціальності «Українська мова і література» у програмі «СтудWay» (автор ідеї – доцент І. Корнієнко). Наразі студентський проект створено на творчому ентузіазмі, без спеціального професійного обладнання, проте креативні філологи прагнуть вдосконалювати свої журналістські вміння та зростати професійно! Активно діє студентський клуб «Філологічний PRIME-TIME», у фокусі якого – культурна діяльність філологів.

     Зараз філологічний факультет впевнено дивиться у майбутнє, адже результати вступної кампанії-2017 довели, що набір на спеціальності факультету МНУ імені В. О. Сухомлинського «Філологія (Українська мова і література)», «Філологія», «Середня освіта (Українська мова і література)»  випередив інші виші Миколаївської області.

     У найближчих планах – проведення Міжнародної міждисциплінарної науково-практичної конференції «Комунікативний дискурс у полікультурному просторі» 6-7 жовтня 2017 р. Організатори – кафедра української мови і літератури – повідомляють, що на сьогодні вже подали заявки на участь близько 300 українських та зарубіжних науковців. Тематика заходу зацікавила колег із Німеччини, Польщі, Болгарії, США, Росії, Ірану, Китаю, Алжиру, які підтвердили свою участь як очну, так і за допомогою онлайн-зв’язку.

Philology (3)

     Усі ці результати наполегливої праці дають підстави стверджувати, що сьогодні філологічний факультет Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського – справжній інтелектуальний центр південного регіону України.

 Прес-центр філологічного факультету

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*