logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


740 ДЕНЬ ВІЙНИ


15
Сер
2018

День археолога

     Уже другий рік поспіль у найдавнішому поселенні на території Миколаєва – городище Дикий Сад, відсвяткували День археолога.

     Святкування розділилося на декілька локацій. Свої майстер-класи проводив відомий миколаївський кераміст Олексій Байбородін, також презентували виставку історичної літератури та знахідок з останніх археологічних експедицій, а також, провели екскурсію городищем. Найбільшу кількість відвідувачів зібрала екскурсія головного керівника розкопок у Дикому Саді Кирила Горбенка.

     Він розповів, що цього року розчистили більшу територію, відкрито ряд нових об’єктів та зробити Дикий Сад презентабельним.

     Серед останніх знахідок: бронзові предмети, бронзові ножі, булава з базальту, що доводить, що тут був центр виробництва та бронзоливарної, косторізної та гончарної майстерності.

     На екскурсії Кирило Горбенко ознайомив усіх присутніх з історією найдавнішого протоміста та показав будівлі досліджені зовсім нещодавно. Серед них – найбільше житло в Дикому Саді, в якому, за припущенням, жив впливовий, заможний чоловік. На це вказують товсті стіни, вимощені камінням, велика територія – майже 100 квадратних метрів, бронзовий скарб, знайдений в приміщені.

     Показав Кирило Володимирович і культовий храмовий комплекс усього городища. У храмі Дикого Саду знайдено 12 ям, і в одній з них археологи розкопали поховання панцира черепахи и черепа людини.

     Після екскурсії, усі бажаючі могли пограти в давню гру – гадання. Археологи знайшли хребці рогатого скота в одній з будівель.

     Також археологи поділились останніми відкриттями, що були зроблені під час літньої археологічної практики.

     Роман Козленко розповів про результати ольвійскої експедиції в якій брали участь студенти ННІ історії, політології та права МНУ імені В. О. Сухомлинського і співробітники археологічного заповідника «Ольвія». У літній археологічний період вони проводять периферійні розвідки й розкопки на території Ольвійскої держави.

     Олександр Смирнов розповів про дослідження о. Березань. Гордість давньої Березані – храм Афродіти. Найбільший храм в Північному Причорномор’ї. У результаті останніх розкопок знайдені ями-ботроси, які служили для того, щоб зберігати священну золу після подаянь Афродиті. У цих ямах знайдені ранні амфори з острова Родос та острова Мілет та частини кубку з острова Хіос. Це той посуд, який привезли з собою найперші переселенці з Греції та використовували його, як ритуальний.

     Найцікавішою знахідкою стало унікальне римське торгівельне судно, що знайдено на дні моря біля острова Березань На ньому був чорнолаковий кратер, який археологи презентували громаді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*