logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


740 ДЕНЬ ВІЙНИ


03
Січ
2019

Проект «Громадська активність без вікових обмежень» Тренінг: «Інструменти участі у житті громади – як спосіб взаємодії з владою», реалізується Освітнім центром «Університет третього віку» спільно з громадською організацією «Центр Поділля-Соціум» та здійснюється за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні

     21-22 грудня 2018 року, кафедра соціальної роботи МНУ ім.В.О.Сухомлинського, громадська організація «Освітній центр «Університет третього віку» (організатори: доктор педагогічних наук, професор – Микола Букач; кандидат педагогічних наук, доцент – Наталія Клименюк, модератор тренінгу: завідувач психологічної консультації Центру медико-психолого-педагогічної служби Миколаївського національного університету ім. В.О,Сухомлинського – Дар’я Гулькова) провели тренінг на тему: «Інструменти участі у житті громади – як спосіб взаємодії з владою» спрямований на покращення рівня комунікації пенсіонерів з органами місцевого самоврядування та залучення їх до процесів прийняття рішень та розвитку громади.

     Учасники/ці тренінгу отримали знання щодо інструментів взаємодії з владою. Зокрема, в процесі тренінгу були висвітлені такі питання: ефективна взаємодія громади із владою; принципи функціонування програми: «Громадський бюджет Миколаєва»; інформаційний запит як ефективний інструмент взаємодії влади із громадою; що являє собою звернення громадян; Що таке електронна петиція та основні вимоги для її подання.

     До проведення тренінгових занять були залучені працівники Миколаївської міської ради, зокрема: фахівці департаменту економічного розвитку Тетяна Днєєва, Тетяна Криницька (висвітлювали питання щодо участі в конкурсі «Громадський бюджет»), начальник відділу стандартизації та впровадження електронного врядування Дмитро Канарський (проводив практичне заняття  щодо основних правил подання електронної петиції), кандидат політичних наук, доцент кафедри соціальної роботи МНУ ім.В.О.Сухомлинського, представник депутатського корпусу Віра Ярошенко (ознайомлювала із такими інструментами, як: інформаційний запит та звернення громадян). З вітальним словом про важливість взаємодії людей поважного віку з органами місцевого самоврядування перед учасниками тренінгу виступив директор департаменту праці та соціального захисту населення Сергій Василенко.

     Учасники/ці тренінгу отримали такі навички: заповнення проектної заявки для подання на конкурс «Громадський бюджет Миколаєва»; оформлення запиту на інформацію; як подати звернення; правила подання електронної петиції.

     Тренінг містив цікаві психологічні техніки та вправи на активізацію уяви («Від мрії до ствердження», «Асоціативні картки»), активізацію когнітивної діяльності («Мозкова гімнастика»), рефлексію тощо. Тренінг проходив у рамках проекту “Громадська активність без вікових обмежень”, метою якого є  активізація старшого покоління (людей поважного віку) до участі та процесів розвитку громад.

     Завдяки тренінгу «Інструменти участі у житті громади – як спосіб взаємодії з владою»  17 людей поважного віку пройшли навчання з покращення рівня взаємодії людей пенсійного віку з органами місцевого самоврядування та залучення їх до процесів прийняття рішень та розвитку громади. Учасники тренінгу підвищили (з 58% до 81,2%) свою обізнаність щодо різноманітних питань пов’язаних із законодавством України, а також, інструментів соціальної взаємодії з органами влади. В подальшому люди поважного віку будуть використовувати набуті знання в своїй життєдіяльності, підвищуючи тим самим ступінь ефективності взаємодії громади із владою заради власного та спільного результату і успішного розвитку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*