logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


740 ДЕНЬ ВІЙНИ


29
Кві
2019

Конференція з історичної юдаїки «Історичні мідраші Північного Причорномор’я»

     15-17 квітня 2019 року вже традиційна конференція з історичної юдаїки «Історичні мідраші Північного Причорномор’я» в восьме пройшла на базі Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського. В цьому році її співорганізаторами виступали: Управління культури, національностей та релігій Миколаївської облдержадміністрації, Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського, Миколаївське товариство єврейської культури, Державний архів Миколаївської області, Миколаївський інститут права Національного університету «Одеська юридична академія». У роботі конференції взяли участь представники наукового загалу з різних країн світу: України, Ізраїлю, Канади, Литви. Основна тема цьогорічного заходу: «Єврейське населення України в 1917-1921 рр.: мілітарні події та наслідки Громадянської війни».

     Конференцію відкрила декан історичного факультету Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського Господаренко Оксана Валеріївна. З вітальним словом виступили: Дінжос Роман Володимирович (проректор з науково-педагогічної роботи Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського), Гольденберг Михайло Давидович (голова оргкомітету конференції, голова ГО «Миколаївська обласна єврейська громада»), Чеботарьов Віктор Олександрович (представник відділу управління культури, національностей та релігій Миколаївської обласної державної адміністрації), Каймаразова Лоліта Султан-Мурадівна (голова правління ради національних товариств Миколаївської області), Гомелько Тетяна Леонідівна (координатор Ізраїльського культурного центру при Посольстві Держави Ізраїль в Україні).

     В ході роботи конференції були представлені доповіді за напрямками: євреї України в роки Другої світової війни; видатні єврейські діячі: біографічні нариси; Сучасні методологічні підходи і проблеми викладання історії Голокосту в Україні та Світі; участь єврейського населення України в революційних подіях 1917-1921 рр.; євреї на фронтах Першої світової та Громадянської війни; єврейські погроми на території України в модерну добу: причини та характер; історія розвитку єврейських громад Півдня України; єврейська община в сучасному етнополітичному просторі України та світу: взаємини, проблеми та перспективи розвитку; джерела та історіографія з проблем історії єврейського населення регіону Північного Причорномор’я; єврейське населення Радянської України; діяльність єврейських благодійних організацій в України: історія і сучасність; питання методології, історіографії та джерелознавства історичної юдаїки.

     Особливу увагу учасники конференції приділили проблемам персоналізації історії та історичної пам’яті. Традиційними стали фундаментальні доповіді в галузі дослідження раніше невідомих біографічних даних про видатних євреїв України, які залишили значний слід у розвитку держави. Тим не менш, щороку за рішенням оргкомітету обирається новий найбільш актуальний та такий, що відповідає сучасним настановам в галузі історичної юдаїки, пріоритетний напрямок, який і визначає поточну тему конференції.

     Представлені доповіді супроводжувались активним обговоренням, науковими дискусіями та обміном думок. Щорічно розширюється спектр проблем, що підіймаються, в ході роботи конференції, так само, як і рівень та глибина їх розробки, що демонструє значне зростання дослідницького інтересу вчених до різних питань історії єврейського населення України.

     В засіданні цьогорічної конференції вперше прийняли участь представники Одеського обласного ромського конгресу Сергій Миколайович Єрмошкін та Рустам Георгійович Стоян.

     В ході роботи конференції учасники могли ознайомитися з виставкою наукової літератури «Історія та культура єврейських громад України та світу», наданої з фондів наукової бібліотеки Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського.

     Можливість публікації матеріалів конференції сприяє поширенню її результатів серед істориків, краєзнавців, етнологів, викладачів, студентів і всіх тих, хто цікавиться актуальними проблемами історичної юдаїки України. Учасники конференції отримали друковані збірники матеріалів, котрі так само, розповсюджуються по бібліотеках України, де вони доступні для широкого загалу і допомагають у подальшому просуванні досліджень важливих і цікавих тем.

     Щиро дякуємо за допомогу, чітку і злагоджену роботу студентському активу історичного факультету Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського: Сантар Р., Чежиї Д., Кашперуку Н., Кабалю М., Сидоровій В., Буряковій Н., Наумчуку В., Лейман І., Логвиненко Я.

     Також, дякуємо за плідну багаторічну співпрацю бібліотекарам наукової бібліотеки Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського: Блєдновій В.П. та Кисиленко О.М.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*