logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


23
Лис
2019

До Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні

     До Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні в читальній залі МНУ імені В. О. Сухомлинського підготовлено тематичну виставку. Експозиція містить літературу про причини, перебіг та наслідки голодоморів 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 років. Також до виставки ввійшли спогади і роздуми окремих свідків тих трагічних подій, документи з розсекречених архівів, коментарі та огляди науковців-дослідників голодомору, матеріали наукових конференцій.

     Дослідниками, краєзнавцями проведено значну кількість досліджень Голодомору, зібрано сотні тисяч свідчень очевидців трагедії. Значним кроком до належного вшанування пам’яті жертв є спорудження Меморіального комплексу пам’яті жертв Голодомору в Україні. Історичний факт Голодомору в Україні на офіційному рівні визнали понад 70 країн світу, актом геноциду – 14 країн. Злочином проти українського народу та людяності визнано Голодомор Європейським Парламентом. ООН, ЮНЕСКО, ОБСЕ затвердили ряд документів, в яких вшановується пам’ять жертв голодомору.

     Поступово правда про цей страшний злочин повертається із забуття, сприяючи тим самим відродженню генетичної пам’яті української нації. Водночас українська трагедія має стати пересторогою іншим країнам і народам, які не бажають повторення подібного на своїй території.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*