logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


740 ДЕНЬ ВІЙНИ


26
Лют
2020

«Психологічна комунікація. Основні прийоми маніпуляції та захисту»

     24 лютого 2020 року зі студентами 217 групи спеціальності «Психологія» та 274 групи спеціальності «Політологія» факультету педагогіки та психології було проведено практичне заняття з елементами тренінгу на тему «Психологічна комунікація. Основні прийоми маніпуляції та захисту».

     Тренером виступила керівник Центру психологічної служби Д. С. Гулькова.

     Мета: навчитись розпізнавати та ефективно реагувати на усвідомлену маніпуляцію у процесі комунікації: переговорів, публічних виступів, у різних робочих та побутових ситуаціях.

     Маніпуляція є впливом на адресата з метою домогтися бажаного результату або занурення його в певний стан. Як правило, маніпулятор керує іншими людьми як об’єктами, намагаючись використовувати їх.

     У процесі заняття учасники відтворювали основні фази маніпулятивного впливу на групі або конкретній людині. Студенти зрозуміли, що основними характеристиками маніпуляції завжди є прихованість цілей і справжніх намірів маніпулятора, перекладання відповідальності за те, що відбувається на адресата.

     Було обговорено основні прийоми та якості, що допоможуть протидіяти маніпуляціям. Основне, що виділили учасники заняття, це така якість як ассертивність, що припускає деяку зрілість особистості, адекватну самооцінку і наявність власної точки зору.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*