logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


740 ДЕНЬ ВІЙНИ


25
Тра
2020

«Історична юдаїка в молодіжному середовищі України»

     21 травня 2020 року в режимі онлайн, традиційно присвячена Дню науки, пройшла восьма Всеукраїнська наукова конференція молодих істориків, студентів і аспірантів «Історична юдаїка в молодіжному середовищі України», головним організатором якої щорічно виступає Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського. У цьому році її співорганізаторами виступали: Ізраїльський культурний центр в м. Миколаєві та Миколаївський інститут права Національного університету «Одеська юридична академія». У роботі конференції взяли участь представники наукового загалу з різних регіонів України: Миколаївської, Одеської, Черкаської, Київської областей тощо. Основна тема цьогорічного заходу: «Історія державотворення та правової системи Ізраїлю».

     Конференцію відкрила доктор історичних наук, професор кафедри історії факультету педагогіки та психології Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського Рижева Надія Олександрівна. З вітальним словом виступили: Сугацька Наталія Василівна – кандидат історичних наук, доцент кафедри гуманітарних дисциплін Миколаївського інституту права Національного університету «Одеська юридична академія»; Ласінська Маріанна Юріївна – кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського.

     У ході роботи конференції були представлені доповіді за напрямками: Ізраїль: «Історія державотворення від найдавніших часів до середини ХХ століття»; «Історія створення незалежної Держави Ізраїль. Вирішення конституціональних проблем»; «Історія ізраїльського права»; «Основні проблеми формування сучасної правової системи Держави Ізраїль»; «Актуальні проблеми історії народу Ізраїлю у вигнанні та розсіянні».

     Особливу увагу учасники конференції приділили обговоренню питань історії держави і права Ізраїлю, що дало можливість не тільки глибше зрозуміти державно-правові реалії сучасності та нові закономірності розвитку держави і права, а й осягнути історію та з’ясувати подальші тенденції розвитку державно-правових інституцій. Сучасний процес державотворення в державі Ізраїль вимагає ретельного вивчення та запозичення набутого єврейським народом досвіду у розбудові незалежної держави і формуванні права. Також було продовжено кілька традиційних тем з актуальних проблем історичної юдаїки, котрі були представлені презентацією нових доповідей у галузі дослідження історії та сьогодення єврейських громад України та світу, у супроводі наукових коментарів. Однією з центрових тем стало питання меморіалізації Голокосту в Україні та Світі.

     Доповіді супроводжувались жвавим обговоренням та дискусіями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*