logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


740 ДЕНЬ ВІЙНИ


02
Лип
2020

ІХ міжнародна науково-практична конференція «Історичні мідраші Північного Причорномор’я» 25-26 червня 2020 року

     Дев’ятий рік поспіль Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського виступає організатором міжнародної науково-практичної конференції з історичної юдаїки «Історичні мідраші Північного Причорномор’я». В цьому році її співорганізаторами виступали: Управління культури, національностей та релігій Миколаївської облдержадміністрації, Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського, Миколаївське товариство єврейської культури, Державний архів Миколаївської області, Миколаївський інститут права Національного університету «Одеська юридична академія», Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, Науково-педагогічна бібліотека м. Миколаєва. У роботі конференції взяли участь представники наукового загалу з різних країн світу: України, США, Канади, Румунії. Основна тема цьогорічного заходу: «Проблеми меморіалізації Голокосту в Україні: історія та перспективи вирішення».

     Конференцію відкрила директорка Державного архіву Миколаївської області доктор історичних наук, професор Левченко Лариса Миколаївна. З вітальним словом виступили: Бойченко Віталій Борисович (виконувач обов’язків начальника управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації), Гольденберг Михайло Давидович (голова оргкомітету конференції, голова ГО «Миколаївська обласна єврейська громада»), Чеботарьов Віктор Олександрович (представник відділу управління культури, національностей та релігій Миколаївської обласної державної адміністрації), Каймаразова Лоліта Султан-Мурадівна (голова правління ради національних товариств Миколаївської області), Гомелько Тетяна Леонідівна (координатор Ізраїльського культурного центру при Посольстві Держави Ізраїль в Україні).

     В ході роботи конференції були представлені доповіді за напрямками: єврейське населення України в роки Другої світової війни: проблеми меморіалізації Голокосту; гуманітарний аспект юдаїки (педагогіка, соціологія, філософія, право); видатні єврейські діячі: біографічні нариси; історія розвитку єврейських громад Півдня України; єврейська община в сучасному етнополітичному просторі України та світу: взаємини, проблеми та перспективи розвитку; питання методології, історіографії та джерелознавства історичної юдаїки;

     Особливу увагу учасники конференції приділили проблемам персоналізації історії та історичної пам’яті. Традиційними стали фундаментальні доповіді в галузі дослідження раніше невідомих біографічних даних про видатних євреїв України, які залишили значний слід у розвитку держави. Тим не менш, щороку за рішенням оргкомітету обирається новий найбільш актуальний та такий, що відповідає сучасним настановам в галузі історичної юдаїки, пріоритетний напрямок, який і визначає поточну тему конференції.

     Представлені доповіді супроводжувались активним обговоренням, науковими дискусіями та обміном думок. Щорічно розширюється спектр проблем, що підіймаються, в ході роботи конференції, так само, як і рівень та глибина їх розробки, що демонструє значне зростання дослідницького інтересу вчених до різних питань історії єврейського населення України.

     В засіданні конференції прийняв участь представник Одеського обласного ромського конгресу Сергій Миколайович Єрмошкін.

     В ході роботи конференції учасники могли ознайомитися з он-лайн презентацією наукової літератури «Історія та культура єврейських громад України та світу», підготованої на основі фондів наукової бібліотеки Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського.

     Можливість публікації матеріалів конференції сприяє поширенню її результатів серед істориків, краєзнавців, етнологів, викладачів, студентів і всіх тих, хто цікавиться актуальними проблемами історичної юдаїки України. Автори статей вперше публікують свої наукові відкриття на сторінках збірника матеріалів конференції «Історичні мідраші Північного Причорномор’я». Учасники конференції отримали друковані збірники матеріалів, котрі так само, розповсюджуються по бібліотеках України, де вони доступні для широкого загалу і допомагають у подальшому просуванні досліджень важливих і цікавих тем.

     Щиро дякуємо за допомогу в проведенні конференції, чітку і злагоджену роботу представникам волонтерської організації «Nikolaev Volunteer Community»: Майбурду Д., Берестецькому Д., Буряковій Н.
Також, дякуємо за плідну співробітникам Державного архіву Миколаївської області та Науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва.

     Особлива подяка Миколаївському товариству єврейської культури та голові його правління Рискер П.Г.!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*