logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


936 ДЕНЬ ВІЙНИ


21
Вер
2020

Перлинка української природи

     З вікон навчального корпусу відкривається яскравий візерунок. Наче художник поєднав на полотні найяскравіші фарби. У повітрі відчувається справжній аромат квітів, хвойних дерев та кущів. Де ж можна побачити таку красу, спитаєте Ви? Справжня «зелена» перлина української природи,  ботанічний сад,  прихована за стінами Миколаївського Національного Університету імені В. О. Сухомлинського.

     У цьому році університетський парк відзначає своєрідний ювілей – 85-річчя із дня свого заснування. Сад було створено на пустирі, де залишились частки садів заможних містян. Після заснування в 1913 році Миколаївського учительського інституту на вільній ділянці були висаджені кущі та дерева рідких сортів. Однак, після Жовтневого перевороту парк прийшов у занепад. Після Громадянської війни студентами та викладачами вже інституту народної освіти розпочалась відбудова ботанічного саду.

     Про цей чарівний сад ще наприкінці літа 1940 році у замітці розповів І. Кримов на сторінках газети «Південна правда»…

     «У далеких лісах Китаю зустрічається дике дерево гінго. Колись, в глибині віків, зарослі його простирались на багатьох землях. Не витримало воно боротьби з жорстокими морозами і загинуло. Залишилась ця рослина лиш десь у куточку Азії. Тепер екземпляр гінго росте у ботанічному саду. Неподалік від нього – каліфорнійський кедр. Це рідкісне дерево – єдине в Україні. Добре прижились гліцинія, кипариси, помідорне дерево, вишня, пальми, магнолія».

     І сьогодні поряд з екзотичними деревами та кущами серед тисяч різноманітних квітів розташувались плодові дерева. Не знаєш, навіть, на що кинути оком.

     Раніше на землях парку викладачі та студенти на окремій ділянці проводили експерименти по виведенню сортів рослин, серед яких були рис, бавовна та інші. Друга світова війна нанесла зеленим насадженням велику шкоду. Аби залікувати усі рани саду працівники та студенти університету витратили не один рік. З весни до пізньої осені з вікон університету відкривається оку прекрасний зелений та жовтий килим, прикрашений різноманітними барвами квітів.

     За усією цією красою з любов’ю сьогодні слідкують робітники університету та студенти, які піклуються про кожне дерево, кущик та квіточку. Ось чому ботанічний сад університету є улюбленим місцем студентів, викладачів та містян для відпочинку у будь-яку пору року.

Газета «Вечернерний Николаев» № 67 від 15 вересня 2020 року, 3 сторінка

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*