logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


29
Вер
2020

Миколаївському національному університету імені В. О. Сухомлинського – 107 років!

     У сонячні вересневі дні Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського відзначає свою 107-му річницю від дня заснування. За більш ніж вікову історію університет пройшов складними і в той же час цікавими шляхами, підготував близько 70 тисяч фахівців. Багато з них стали відомими майстрами своєї справи, видатними вченими, успішними керівниками освітньої галузі, державного управління, активними громадськими діячами, спортсменами, тренерами та ін.

     107 років тому постановою Міністерства народної освіти від 18 липня 1913 р. у Миколаєві відкрито учительський інститут із міським училищем при ньому.

     24 вересня 1913 р. розпочалися вступні іспити із Закону Божого, російської мови, історії, географії, фізики та природознавства.

     У 1916 р. відбувся перший випуск учителів.

     На початку 1917 р. в інституті відкрито три відділення: словесно-історичне, фізико-математичне та природознавчо-географічне. Уперше запроваджуються дисципліни українознавчого циклу, до інституту приймають жінок.

     Із вересня 1920 р. заклад отримав назву – інститут народної освіти.

     10 липня 1933 р. Миколаївський інститут соціального виховання перетворився на педагогічний інститут. А з 1936 р.  до педагогічного додався учительський інститут – для підготовки вчителів семирічних шкіл, з відділеннями російської мови та  літератури та української мови та літератури з денною та вечірньою формами навчання, робітфак і підготовчі курси.

     У 1934-1935 рр. функціонувало 8 кафедр, у 1936 р. їх було вже 10, у 1940 р. – 12.

     З початком війни у навчальних корпусах та гуртожитках розташувався евакошпиталь № 1745. У зв’язку з окупацією міста німцями в серпні 1941 р.  інститут припинив свою роботу. Після визволення Миколаєва почалося відновлення матеріально-технічної бази інституту, яка зазнала значних руйнувань в роки війни. З метою пришвидшення підготовки нових кадрів та відновлення навчального процесу студенти користувалися лабораторіями та кабінетами Миколаївського кораблебудівного інституту. Заняття проводилися у дві зміни. У 1945-1946 рр. студентів нараховувалося 363 студента, педагогічний склад налічував 61 особу.

     У 1956 р. відбувся перехід на 5-річний термін навчання. Продовжували діяти два факультети: філологічний та фізико-математичний. Створено секцію музики та співів. Протягом 1959-1969 рр. на філологічному факультеті велася підготовка вчителів української мови і літератури та співів. Розширювався фізико-математичний факультет: утворюються відділення математики і фізики, математики і креслення, фізики та загальнотехнічних дисциплін.

     У 1963 р. заснована кафедра теорії та методики фізичного виховання, з 1965 р. – кафедра спорту і спортивних ігор.

     З 1955 по 1966 рр. кадровий склад інституту збільшився до 115 осіб. Зросла і кількість студентів: на початку 1965-1966 рр.  кількість студентів становила 1116 чоловік.

     У 1974 р. засновано історичне відділення, через два роки вже діяв історичний факультет.  У 1978 р. створено факультет з підготовки вчителів початкових класів. З 1 вересня 1979 р. діє кафедра військової підготовки.

     У 1996 р. ректором інституту обрано Валерія Дмитровича Будака, доктора технічних наук, професора, який до цього працював проректором із наукової роботи.

     13 липня 1999 р. постановою Кабінету Міністрів № 1240  інституту надано статус Миколаївського державного педагогічного університету.

     Розбудову навчального закладу ініціює Валерій Дмитрович Будак – видатний учений у галузі професійної освіти та механіки твердого деформованого тіла, доктор технічних наук (1966 р.), професор (1991 р.), заслужений діяч науки і техніки України (1997 р.), академік, член президії  Національної академії педагогічних наук України (2016 р.).

     Випускник фізико-математичного факультету (1968 р.), Валерій Дмитрович працював учителем сільської школи, служив у Збройних силах, закінчив аспірантуру. Голова редакційної ради «Наукового вісника Миколаївського державного університету імені В. О. Сухомлинського». Нагороджений орденами «За заслуги»  II та III ступеня, Почесними грамотами Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, пам’ятним знаком НОК України «За вагомий внесок в Олімпійський рух», почесними знаками МОН України «Василь Сухомлинський» та «За наукові досягнення», знаком НАПН України «Ушинський К. Д.»  та ін.

     В. Д. Будак – «Почесний громадянин міста Миколаєва» (2007 р.), його визнано «Людиною року» Миколаївщини в номінації «Освіта та наука» (2009 р.).

     2 жовтня 2003 р. Миколаївському державному університету розпорядженням Кабінету Міністрів України було присвоєно ім’я видатного педагога, вченого В. О. Сухомлинського, а 21 серпня 2010 р. Миколаївському державному університету імені В. О. Сухомлинського Указом Президента України № 861/2010 надано статус національного.

     Сьогодні в  університеті навчаються на денній та заочній формі близько 3 000 студентів, навчання яких проводиться в 12 навчальних корпусах. Для студентів з інших країн і міст надано три гуртожитки. До послуг студентів та викладачів завжди працює університетська бібліотека з фондом, який налічує близько 500 тисяч книжок, з них 10, 9 тисяч – дореволюційних видань.

     В університеті налічується 5 факультетів та 20 кафедр.

     На території університету знаходиться ботанічний сад, який у цьому році відзначає своє 85-річчя, та астрономічна обсерваторія, яка відсвяткувала в цьому році свій 50-річний ювілей.

     Підготовка фахівців проводиться більше ніж за 60-ма освітніми програмами за 3-ма освітніми рівнями. Приділяється увага проблемам інклюзивної освіти. Понад 90 відсотків освітніх програм мають акредитацію за IV освітньо-кваліфікаційним рівнем.

     Викладачі та вчені нашого університету активно долучаються до всесвітніх освітніх програм ERASMUS+ та DocHub. Ці програми створені для співпраці вищих навчальних закладів, обміну знаннями та спільних наукових досліджень. З метою співпраці Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського заключив з іноземними вищими навчальними закладами договори про обмін студентами та отримання ними подвійних дипломів. Наші студенти мають змогу навчатись у вузах Польщі, Киргизії, Туреччини, Білорусії, Молдови тощо. Також студенти нашого університету мають можливість проходження виробничих практик у вищих навчальних закладах США та Болгарії.

     Університет пишається своїми випускниками, які стали відомими письменниками, поетами, вченими та працівниками освіти, чемпіонами Олімпійських та Параолімпійських ігор,  чемпіонами світу та Європи, які яскраво вписали своє ім’я та стали відомими не лише в Україні, а й в усьому світі.

     Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського співпрацює з навчальними закладами та науковими установами США, Іспанії, Швеції, Німеччини, Італії, Польщі, Словаччини, Китаю, Казахстану, Білорусі, Молдови.

     Вітаємо викладачів, студентів та співробітників із днем народження найстарішого закладу міста.

Газета «Вечерний Николаев»

29 вересень 2020 р.

№ 71

С. 3

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*