logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


26
Лис
2020

Україна пам’ятає – світ визнає… Голодомор – геноцид українського народу!!!

     Голодомор….. Це слово, наче чорний крук, увірвалося у історію нашої держави. Голодомор – це страшна смертоносна трагедія, спричинена більшовицькою репресивною машиною щодо українського народу у 1932-33 рр.

     Голодомор – це геноцид українського народу.  Голодомор – це сльози, горе, смерть… І пам’ять, гірка пам’ять про одну з трагічних сторінок у історії України… І ми завжди пам’ятаємо про неї, щоб жити далі, щоб більше не повторювалися геноциди щодо народів і націй!

     Саме про це говорили на тематичному вечорі пам’яті (онлайн): «Голод 33-го – біль душі і пам’ять серця», організованому і проведеному викладачами і студентами Відокремленого структурного підрозділу Фахового коледжу Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського на чолі з директоркою коледжу – кандидатом політичних наук Оленою Царенко, освітнім волонтером Усесвітнього Дня Гідності та Свободи, до якого долучився наш коледж.

     І саме в цей вечір, страшних скорботних роковин для українського народу, ми, разом із студентами-істориками Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського перегортали скорботні сторінки достовірної народної пам’яті, згадували ті страшні часи та мільйони загублених життів співвітчизників, ділилися своїми творчими науковими розвідками, обговорювали разом із нашими гостями-професіоналами ті страшні події. Пізнавально було дізнатися від кандидата історичних наук Ганни Маринченко, що є історичні підтвердження й щодо четвертого голодомору в Україні, про що ми ще детально поговоримо під час наших наступних зустрічей.

     Гості заходу:

     Вадим Жепало – регіональний координатор взаємодії з громадськістю у Секретаріаті Уповноваженого ВРУ з прав Людини;

     Андрій Алієв – завідувач відділом соціокультурної діяльності молоді Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва;

     Ганна Маринченко, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри історії Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського

     Висловили свої думки, погляди, дослідження щодо цієї трагічної сторінки у історії нашої держави.

Активними учасниками заходу були і студенти, які представили власні дослідження:

  1. Виступ-презентація Ярослава Кукси, студента третього курсу спеціальності «Право» 315 групи – «Історія розвитку голодомору»;
  2. Виступ Анастасії Одолян, студентки другого курсу спеціальності «Соціальна робота» 225 групи – «Голодомор 1932-1933: причини та наслідки»;
  3. Виступ-презентація Маріанни Захарчук, студентки другого курсу спеціальності «Соціальна робота» 225 групи – «Не погасити пам’яті вогонь»;
  4. Виступ-презентація Ганни Жолудь, студентки другого курсу спеціальності «Соціальна робота» 225 групи – «Цікаві факти про голодомор України 1932-1933 років»;
  5. Виступ-презентація Катерини Демченко, студентки третього курсу спеціальності «Право» 315 групи – «Розстріляне відродження»;
  6. Виступ Ольги Українець, студентки четвертого курсу, спеціальності «Середня освіта (Історія)» Миколаївського національного університету імені  В. О. Сухомлинського – «Голодомор 1932-1933 рр. – геноцид проти українського народу».

 
     Без болю не згадати страшні муки і переживання українського народу в 1932- 1933 роках. Ще довго з покоління в покоління будуть передавати батьки синам і дочкам, а ті своїм дітям спогади про тих, які залишили життя земне у пекельних муках.

     Пройдуть роки, минуть десятиліття, а трагедія 1933 року все одно хвилюватиме серця людей. І тих, кого вона зачепила своїм чорним крилом, і тих, хто народився після тих страшних років. Вона завжди буде об’єднувати всіх живих одним спогадом, одним сумом, однією надією. Озиратися в минуле треба кожному. Треба осмислити власне минуле, зрозуміти його, бо історія повторюється. І коли люди не зроблять сьогодні висновків, то ходитимуть по колу.

     І як зазначила директор коледжу, Олена Царенко: «Нині доля Батьківщини в руках Ваших батьків, завтра – у Ваших. Аби трагедії народу ніколи не повторилися необхідно, щоб Ваші руки були міцними, надійними, голови – світлими, а серця – благородними! Україна пам’ятає – світ визнає… Голодомор – геноцид українського народу!».

     По завершенню тематичного вечора усі учасники долучилися до акції «Запали свічку пам’яті», ініційовану студентами коледжу, для вшанування пам’яті жертв голодомору та політичних репресій. Вшануємо пам’ять загиблих разом!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*