logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


740 ДЕНЬ ВІЙНИ


01
Гру
2020

Освітньо-культурний інтернет проєкт «Табір смерті – Богданівка»

     Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського постійно виступає ініціатором організації, проведення та участі у заходах по збереженню національної пам’яті. З 14 по 16 листопада 2020 р., при сприянні Міністерства закордонних справ Німеччини, Міжнародного освітнього центру в Дортмунді, Мінського міжнародного освітнього центру імені Йоханнеса Рау, Фонду «Центр Карта» (Польща) та Інституту соціальних стратегій і ініціатив (Україна) відбувся міжнародний хакатон по збереженню пам’яті про Другу світову війну. В заході прийняли участь науковці та освітяни з 5 європейських країн. Результатом роботи стало створення освітніх інтернет проєктів. Від МНУ імені В.О. Сухомлинського в заході у складі миколаївської ініціативної групи науковців та громадських діячів під назвою «Наша пам’ять» взяла участь Ласінська М.Ю., кандидат історичних наук, керівник відділу міжнародних зв’язків та академічної мобільності, старший викладач кафедри історії. До складу групи, також, увійшли: голова єврейської громади Миколаївської області – Гольденберг М.Д., кандидат історичних наук заступник директора Миколаївського краєзнавчого музею – Чернявський В.В. У фіналі заходу миколаївською командою було представлено, створений освітньо-культурний продукт – віртуальний музей «Табір смерті – Богданівка».

     Богданівський табір смерті – одне з найбільших місць знищення євреїв в роки Другої світової війни, яке можна порівняти за масштабами з трагедією в Бабиному Яру. У матеріалах Нюрнберзького процесу Богданівка згадується відразу після Дахау і Аушвіц. Проте, в публічному дискурсі, ця подія досі не мала належного резонансу. Тож, зусилля ініціативної групи були спрямовані на ліквідацію вказаної лакуни. Автори віртуального музею впевнені, що він допоможе у меморіалізації численних жертв Трансністрії і збереженні пам’яті про трагічні події Другої світової війни, а також досягненні широкого виховного ефекту за допомогою критики антисемітизму, пропаганди антинацистських настроїв, при використанні конкретних історичних прикладів, пов’язаних з Богданівською трагедією 1941-1942 рр.

     Експозиція музею надасть додаткову можливість широкому колу цільової аудиторії, яка не має вікових, релігійних, расових, етнічних і будь-яких інших обмежень ознайомитися з реалізованими в Україні, на прикладі комплексу меморіальних практик щодо Богданівської трагедії, політикою і культурою історичної пам’яті про Другу світову війну.

     Безпрецедентним є те, що в рамках одного інтернет-ресурсу авторами зібрано комплекс матеріалів і відомостей про події Другої світової війни, так само, з історії Голокосту, як її складової, на території Трансністрії.

     За допомогою віртуального музею з’явилася можливість інтегрувати в публічний дискурс, таку необхідну сучасному українському суспільству, інформацію про Богданівську трагедію і місця пам’яті Другої світової війни на території Миколаївщини: меморіали, пам’ятники та інші об’єкти існуючі або вже втрачені. Цьому сприяє унікальність і нестандартність проекту.

     Така форма як онлайн-музей на території України є відносно новим явищем, яке дозволить популяризувати експонати музейних та архівних зібрань, присвячених Другій світовій війні та Богданівському табору смерті, зібраних і записаних (у формі відео інтерв’ю) спогадів очевидців подій.

     Авторам віртуального музею вдалося створити ефективний інструмент по збереженню пам’яті про події Голокосту і Другої світової війни, пропаганді загальнолюдських цінностей та боротьбі з антисемітизмом.

     З іншого боку, створений сайт має всі перспективи стати потужним комунікативним майданчиком для вчених і волонтерів, задіяних у вивченні і меморіалізації Голокосту і Другої світової війни, а також викладанні зазначених проблем в освітніх закладах України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*