logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


04
Гру
2020

«Добро лікує душу!»… До Міжнародного дня людей з інвалідністю

     3-го грудня відзначають Міжнародний День людей з інвалідністю, який було засновано 14 жовтня 1992 року Генеральною Асамблеєю ООН. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства — людей із інвалідністю. Така мета була поставлена у Всесвітній програмі дій відносно людей з інвалідністю, прийнятій Генеральною Асамблеєю в 1982 році і названа «Десятиліттям людей з інвалідністю». На своїй 47-й сесії у 1992-му році Генеральна Асамблея ООН в спеціальній резолюції № A/RES/47/3 проголосила щорічну подію всесвітнього масштабу. 3 грудня стало датою Міжнародного дня людей з інвалідністю. «Будувати краще: до інклюзивного, доступного і сталого світу після COVID-19» – це тема Міжнародного дня людей з інвалідністю у 2020 році.

     Тож, з нагоди відзначення такої надважливої для сучасного суспільства події, у Відокремленому структурному підрозділі «Фаховому коледжі Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського», під керівництвом Анастасії Михайлівни Войтовської, викладача соціально-гуманітарних дисциплін, відбувся дискусійний онлайн-захід «Добро лікує душу!», який покликаний привернути увагу до проблем людей з інвалідністю, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентувати увагу молоді на перевагах, які отримує суспільство від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Одним із важливим завданням цього заходу було спрямування на інтеграцію людей з інвалідністю у життя нашого суспільства, виховання у молоді толерантного ставлення до таких людей, доброзичливого відношення, вміння співчувати людині, бажання прийти на допомогу, а також, сприймати людей з особливими потребами повноцінними і повноправними членами суспільства. На їхню долю випали важкі випробування, однак вони, долаючи труднощі, проявляють виняткову силу духу та непохитну віру в життя!

     В якості професійного спікера до дискусії було запрошено Вадима Жепало, Регіонального координатора взаємодії з громадськістю в Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, який розкрив студентству ті болючі та важливі практичні аспекти проблем життя людей з особливими фізичними потребами, наголосив на постійній необхідності захисту їх прав та інтересів, які наразі, нажаль, порушуються навіть в елементарних речах, розказав про свою безпосередню участь у відстоюванні прав та інтересів людей з інвалідністю та надав контакти для звернення за потреби.

     Нажаль, за останні сім років чисельність людей з інвалідністю в Україні значно зросла і причин цьому чимало. Сьогодні більше двох мільйонів наших громадян – люди з інвалідністю. Наша держава взяла на себе і виконує конкретні зобов’язання щодо їх матеріального забезпечення, створення для них необхідних правових, соціально-побутових умов життя, надання низки пільг, конституційно гарантувала на рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства. За останні 10 років державою створено комплекс законів, які регулюють більшість аспектів життя людей із інвалідністю. Однак, питання створення робочих місць для людей із інвалідністю потребує першочергового вирішення, адже розміру пенсії чи соціальної допомоги недостатньо для гідного існування людини в суспільстві і, як наслідок, це не дає змоги відчувати себе повноцінним членом суспільства.

     У цей день ми приєднуємося до міжнародної ініціативи і бажаємо всім, хто стикнувся з цією проблемою, сил і здоров’я, витримки і успіху! Милосердя, чуйність, співчуття до слабших споконвіку були характерною рисою українського народу. Тому відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю – справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов’язок перед людьми з інвалідністю, які потребують захисту та підтримки у цей непростий час. На щастя, поряд з ними є ті, хто хоче допомогти, і хто допомагає. Це не складно! Це не варто відкладати! Від цього залежить наша цивілізованість!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*