logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


740 ДЕНЬ ВІЙНИ


14
Гру
2020

«Милосердя і доброта – два людських крила»…

     11 грудня 2020 року у Відокремленому структурному підрозділі «Фаховому коледжі Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського» під керівництвом Анастасії Михайлівни Войтовської відбувся онлайн круглий стіл «Милосердя і доброта – два людських крила», приурочений Дню благодійництва. Свято, яке встановлено в Україні «…з метою утвердження принципів гуманізму і милосердя, сприяння розвитку благодійної діяльності та на підтримку ініціативи громадських організацій…» згідно з Указом Президента України «Про День благодійництва» від 13 грудня 2007 року за №1220/2007. Офіційний «Міжнародний день благодійності» був затверджений дещо пізніше, 17-го грудня 2012-го року на 58-му пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН, що відображено у відповідній резолюції № 67/105, і відзначається 5-го вересня. Метою свята є привернути увагу до проблем людей, пов’язаних із бідністю та гуманітарними кризами. ООН хоче нагадати про важливість благодійності та волонтерської діяльності. Пропозицію організувати таке свято зробила Угорщина. Саме 5 вересня померла Мати Тереза.

     У заході висвітлено проблеми сьогодення, а саме: збайдужіння людей до чужого лиха. В реаліях сьогоднішнього життя ця тема є надзвичайно актуальною. Милосердя, доброта… Ще з давніх часів благодійність була великою чеснотою. Цілком природним і закономірним вважалося допомогти знедоленому, нещасному, поділитися шматком хліба, дати притулок бездомному, захистити старих і немічних, порятувати хворого чи каліку, заступитися за беззахисного і скривдженого. Милосердя й доброта – як два крила, на яких тримається людство. Вони – багатоликі. Потреба в них є повсякчас. Доброта людини – у її погляді, лагідних очах, щирій посмішці. А ще в доброму привітному слові. Часом, нам так не вистачає його. Кажуть, що словом можна і ранити боляче, якщо воно зле і безсердечне, і вилікувати, оживити, якщо воно чуйне та сповнене безмежної турботи. Милосердя – це переживання, відчуття чужого болю як свого. Без переживання милосердя вироджується в холодну благодійність, а без реальної допомого переходить в пусту сентиментальність.

     Під час онлайн-засідання круглого столу студенти долучились до обговорення добрих справ, поділилися розповідями про свої власні добрі вчинки, обмінялися теплом та гарним настроєм. Від щирого серця кожен дарував свою доброту й тепло, яке було відчутним навіть через монітори екранів. Наші студенти мали можливість підсумувати, які добрі справи вони зробили, кому допомогли, сказали добрі слова рідним, друзям, підтримали тих, кому це потрібно. Про добро можна багато і красиво розповідати, говорити, мріяти, а найголовніше – треба діяти! І пам’ятати про добрі вчинки не лише в такий день. Адже, звичайний догляд за квітами, годування безпритульних тварин, збір макулатури є системною роботою, спрямованою на збереження навколишнього середовища. Кожна людина може і повинна в собі зрощувати добро та милосердя. Якщо хочеш щирих стосунків, то пам’ятай, що добро починається з тебе.

     Хотілося б, щоб усі ми просто озирнулися навколо себе і усвідомили, що поряд з нами є так багато людей, які чекають нашої щирої посмішки, підтримки та розуміння. Нам варто спробувати виявляти доброту до всіх і повсякчас. Для цього не потрібні спеціальні дати.

     У цей день ми закликаємо вас: потрібно бути добрішими та милосерднішими до всіх. І не просто добрим, а добрим безмежно і безкорисливо.

     Найвища наука життя – мудрість, а найвища мудрість – бути добрим. Добра багато не буває! Тож, давайте творити ДОБРО!

Добром на зло відповідай щоднини
Й на зло також добром відповідай
Покликання найбільше для людини
Добро творити! Це запам’ятай!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*