logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


13
Січ
2021

До ювілею відомого земляка

     13 січня 2021 року виповнюється 80 років з дня народження Володимира Івановича Ключника, який все своє життя плідно працював на ниві розбудови агропромислового сектора економіки України на рідній новобузькій землі.

     Наприкінці 2020 року в миколаївському видавництві «Іліон» вийшла друком монографія працівників нашого університету, дослідників кандидата історичних наук, доцента Є. Г. Горбурова, доктора історичних наук Д. В. Нефьодова, журналістки О. С. Репіхович-Гаврилюк «Володимир Ключник – вірний син землі».

     Монографія є науковим виданням, написана сучасною українською літературною мовою з використанням елементів публіцистичного стилю. Вона рекомендована до друку рішенням вченої ради Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського (протокол № 6 від 23.11.2020 р.). Рецензентами книги виступили доктор історичних наук, доцент, проректор з науково-педагогічної роботи, професор кафедри новітньої історії України Запорізького національного університету Ю. О. Каганов; доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, завідувач кафедри економіки праці та соціального розвитку Національного університету біоресурсів і природокористування України О. Ю. Єрмаков; кандидат історичних наук, доцент кафедри гуманітарних дисциплін Миколаївського інституту права Національного університету «Одеська юридична академія» Н. В. Сугацька. Рецензенти одностайно дали книзі високу наукову оцінку.

     На 228 сторінках книги висвітлюються життєвий шлях та трудова діяльність відомого на Миколаївщині та за її межами аграрника, керівника приватно-орендного сільськогосподарського підприємства «Золота нива», заслуженого працівника сільського господарства України, кавалера ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня Володимира Івановича Ключника.

     Жодна професія у світі не має такої тісної прив’язки до землі, яку має хліборобська. Від праці хліборобів залежить не тільки добробут їх самих, а й достаток на столі кожної родини і держави в цілому. Загальновідомо, що південний регіон України розташований в зоні ризикованого землеробства, тому формування обсягів виробництва значно залежить від погодно-кліматичних умов. До того ж весь причорноморський степ – доволі складна кліматична зона. У таких нелегких умовах працюють практично всі господарства, але результатів досягають досить різних. Високих показників можна досягти тільки при вмілому керівництві, впровадженні у виробництво нових елітних сортів насіння, племінної та селекційної роботи в тваринництві, використанні нової техніки, дотриманні всіх складових сучасних агротехнологій та інше. Але першорядне значення має досвід і робота керівника.

     Поява книги при житті людини – це по-перше відзнака її виключних здібностей та досягнень на ниві своєї професійної діяльності. Прижиттєве видання монографії обмежує можливість якось прикрасити реальність, припустити вигадки чи міфи. Тому що герой книги є найпершим та найсуворішим її рецензентом.

     Монографія складається з п’яти розділів, в яких на основі проблемно-хронологічного принципу досліджується життєвий шлях В. І. Ключника, історичний поступ підприємства, еволюція господарства на тлі загальновідомих змін кінця ХХ – початку ХХІ століть, пов’язаних з розпадом СРСР та становленням незалежної Української держави, руйнуванням існуючих господарських зв’язків та вибудовою інфраструктури та логістичної складової сучасного сільськогосподарського виробництва.

     Важливою складовою монографії є детально описаний соціальний аспект. Автори дослідили, як завдяки господарству, яке очолював В. І. Ключник, у 90-ті роки ХХ ст. було газифіковано Новобузький район, знаходилися на утриманні ряд дитячих садків, шкіл та інших об’єктів соціальної сфери. Проаналізовано становище робітників підприємства, умови їх праці та відпочинку, соціальний захист, історія повсякдення.

     Джерельною базою монографії стали вперше опрацьовані авторами першоджерела Державного архіву Миколаївської області, статистичні матеріали виробничого процесу сільськогосподарського підприємства, матеріали сімейного архіву.

     Окремими розділами книги є розповіді про В. І. Ключника його сучасників, друзів і колег, а також розміщення найбільш цікавих статей про Володимира Івановича з різних видань та років. І перше і друге суттєво доповнює інформацію про героя книги, адже у першому випадку – читач має змогу дізнатись, як оцінюють життєвий та професійний шлях героя книги ті, хто безпосередньо близько знають В. І. Ключника, як ніхто інший, а у другому – навпаки, що було підмічено нового у постаті героя книги незаангажованим, неупередженим поглядом журналіста.

     Органічною складовою і прикрасою книги стали фотоматеріали: світлини із сімейного альбому декількох поколінь родини Ключників, фотографії державних та відомчих нагород В. І. Ключника, миттєвостей професійного, громадсько-політичного та особистого життя героя книги. Слід окремо відзначити чудове поліграфічне виконання книги, надрукованої на крейдованому папері та оздобленої кольоровими ілюстраціями.

     Вважаємо, що книга може бути корисною не лише для спеціалістів аграрної сфери, а й для широкого кола читачів, яких цікавить процес розвитку сільського господарства на Миколаївщині середини ХХ – початку ХХІ століть, – науковців, освітян і, передусім, молоді, яка вирішила обрати професію аграрія.

Олександр Хаєцький,
кандидат історичних наук, доцент,
фахівець музею історії
Миколаївського національного університету
імені В. О. Сухомлинського

автори книги Є. Г. Горбуров, Д. В. Нефьодов з головним редактором видавництва «Іліон» В. Є. Кобзарем (по центру)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*