logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


26
Лют
2021

Мова – духовний код нації

     24 лютого 2021 р. у Науково-дослідному центрі розвитку ідей Василя Сухомлинського відбувся інтерактивний семінар до Міжнародного дня рідної мови: «Мова – духовний код нації! (за ідеями В.О. Сухомлинського)». Захід відбувався в очно-дистанційній формі і об’єднав студентів різних спеціальностей 1-го курсу університету.

     У ході заходу студенти виступили з поезіями, піснями про мову, взяли участь у вікторині «Міжнародний ерудит», дізналися цікаві факти про мову і мовлення, переглянули фрагмент документального фільму «Учитель», в якому Василь Сухомлинський розповідав про роботу з казкою, з живим словом, яку він здійснював 60 років тому у Павлиській середній школі. Фахівці Науково-дослідного центру розвитку ідей Василя Сухомлинського О.С. Соколовська і О.В. Дрозд повідали студентам зворушливі факти творчої біографії видатного педагога, назвали його твори, в яких яскраво змальовується Культ Слова.

     До семінару засобами освітньої платформи ZOOM долучилися вихователі Комунального закладу дошкільної освіти №21 «Казка» (ясла-садок) Покровської міської ради Дніпропетровської області, м. Покров. Освітяни уже багато років втілюють ідеї Василя Олександровича в освітній процес дитячого садочка. Зокрема, велику увагу педагоги приділяють розвитку мовлення, використовуючи досвід В. Сухомлинського. Цінними здобутками вони поділилися з майбутніми педагогами.

     Справжньою окрасою заходу стали виступи провідних фахівців бібліотеки МНУ імені В.О. Сухомлинського – Трощенкової М.Ю. і Грубій Л.І., які пригадали історії свого дитинства, поділилися спогадами про вірменську й болгарську мови, пригостили присутніх смачними солодощами вірменської та болгарської кухні.

     Наостанок студенти зробили висновки: якщо людина культурна, вихована і розумна, вона ніколи не скотиться до вузького націоналізму, а збереже повагу до всіх мов світу, як до неповторних перлин цивілізації. Цьому нас навчав і Тарас Шевченко і Василь Сухомлинський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*