logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


30
Вер
2021

Миколаївському національному університету імені В. О. Сухомлинського – 108 років!

     Наприкінці вересня цього року Миколаївському національному університету імені В. О. Сухомлинського виповнюється 108 років від дня заснування. За більш ніж вікову історію університет пройшов складний, проте цікавий шлях змін та розбудов, випустив близько 70-ти тисяч висококваліфікованих фахівців. Більшість з них стали справжніми професіоналами своєї справи, відомими науковцями, блискучими митцями, успішними керівниками освітньої галузі та державного управління, активними громадськими діячами, журналістами, спортсменами, тренерами та ін.

     108 років тому постановою Міністерства народної освіти від 18 липня 1913 р. у Миколаєві відкрито учительський інститут із міським училищем при ньому.

     24 вересня 1913 р. розпочалися вступні іспити із Закону Божого, російської мови, історії, географії, фізики та природознавства.

     У 1916 р. відбувся перший випуск учителів.

     На початку 1917 р. в інституті відкрито три відділення: словесно-історичне, фізико-математичне та природознавчо-географічне. Уперше запроваджуються дисципліни українознавчого циклу, до інституту приймають жінок.

     Із вересня 1920 р. заклад змінив назву – інститут народної освіти.

     10 липня 1933 р. Миколаївський інститут соціального виховання перетворився на педагогічний інститут. А з 1936 р.  до педагогічного додався учительський інститут – для підготовки вчителів семирічних шкіл, з відділеннями російської мови та  літератури та української мови та літератури з денною та вечірньою формами навчання, робітфак і підготовчі курси.

     У 1934-1935 рр. функціонувало 8 кафедр, у 1936 р. їх було вже 10, у 1940 р. – 12.

     З початком війни у навчальних корпусах та гуртожитках розташувався евакошпиталь № 1745. У зв’язку з окупацією міста німцями в серпні 1941 р.  інститут припинив свою роботу. Після визволення Миколаєва почалося відновлення матеріально-технічної бази інституту, яка зазнала значних руйнувань в роки війни. З метою пришвидшення підготовки нових кадрів та відновлення навчального процесу студенти користувалися лабораторіями та кабінетами Миколаївського кораблебудівного інституту. Заняття проводилися у дві зміни. У 1945-1946 рр. студентів нараховувалося 363 студента, педагогічний склад налічував 61 особу.

     У 1956 р. відбувся перехід на 5-річний термін навчання. Продовжували діяти два факультети: філологічний та фізико-математичний. Створено секцію музики та співів. Протягом 1959-1969 рр. на філологічному факультеті велася підготовка вчителів української мови і літератури та співів. Розширювався фізико-математичний факультет: утворюються відділення математики і фізики, математики і креслення, фізики та загальнотехнічних дисциплін.

     У 1963 р. заснована кафедра теорії та методики фізичного виховання, з 1965 р. – кафедра спорту і спортивних ігор.

     З 1955 по 1966 рр. кадровий склад інституту збільшився до 115 осіб. Зросла і кількість студентів: на початку 1965-1966 рр.  кількість студентів становила 1116 чоловік.

     У 1974 р. засновано історичне відділення, через два роки вже діяв історичний факультет.  У 1978 р. створено факультет з підготовки вчителів початкових класів. З 1 вересня 1979 р. діє кафедра військової підготовки.

     У 1996 р. ректором інституту обрано Валерія Дмитровича Будака, доктора технічних наук, професора, який до цього працював проректором із наукової роботи.

     13 липня 1999 р. постановою Кабінету Міністрів № 1240  інституту надано статус Миколаївського державного педагогічного університету.

     2 жовтня 2003 р. Миколаївському державному університету розпорядженням Кабінету Міністрів України було присвоєно ім’я видатного педагога, вченого В. О. Сухомлинського, а 21 серпня 2010 р. Миколаївському державному університету імені В. О. Сухомлинського Указом Президента України № 861/2010 надано статус національного.

     Розбудову навчального закладу ініціює Валерій Дмитрович Будак – видатний учений у галузі професійної освіти та механіки твердого деформованого тіла, доктор технічних наук (1966 р.), професор (1991 р.), заслужений діяч науки і техніки України (1997 р.), академік, член президії  Національної академії педагогічних наук України (2016 р.).

     Випускник фізико-математичного факультету (1968 р.) Валерій Дмитрович працював учителем сільської школи, служив у Збройних силах, закінчив аспірантуру. Голова редакційної ради «Наукового вісника Миколаївського державного університету імені В. О. Сухомлинського». Нагороджений орденами «За заслуги»  II та III ступеня, Почесними грамотами Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, пам’ятним знаком НОК України «За вагомий внесок в Олімпійський рух», почесними знаками МОН України: «Василь Сухомлинський» та «За наукові досягнення»; знаком НАПН України «Ушинський К. Д.»  та ін.

     Валерій Дмитрович Будак – «Почесний громадянин міста Миколаєва» (2007 р.), його визнано «Людиною року» Миколаївщини в номінації «Освіта та наука» (2009 р.) і лауреатом Державної премії України в галузі освіти (2019 р.).

     В 2019 році авторський колектив, до складу якого увійшли Будак Валерій Дмитрович, Степанова Тетяна Михайлівна та Якименко Світлана, відзначено Державною премією в галузі освіти у номінації «Дошкільна і позашкільна освіта» за комплексну науково-прикладну роботу «Перспективність і наступність між дошкільною та початковою освітою засобами інтегрованої особистісно-орієнтованої технології в умовах Нової української школи».

     Сьогодні в  університеті навчаються на денній та заочній формі близько 2500 студентів. Для іноземних студентів працюють три гуртожитки. Університет пишається університетською бібліотекою з фондом, який налічує близько 500 тисяч книжок, з них 10,9 тисяч – дореволюційних видань.

     В університеті налічується 4 факультетів та 17 кафедр.

     Гордістю університету є ботанічний сад, який у цьому році відзначає своє 86-річчя, та астрономічна обсерваторія, якій у цьому році виповнюється 51 рік від дня заснування.

     Викладачі та вчені нашого університету активно долучаються до всесвітніх освітніх програм ERASMUS+ та DocHub. Ці програми створені для співпраці вищих навчальних закладів, обміну знаннями та спільних наукових досліджень. З метою співпраці Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського заключив з іноземними вищими навчальними закладами договори про обмін студентами та отримання ними подвійних дипломів. Наші студенти мають змогу навчатись у вузах Польщі, Киргизії, Туреччини, Білорусії, Молдови тощо. Також студенти нашого університету мають можливість проходження виробничих практик у вищих навчальних закладах США та Болгарії.

     Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського співпрацює з навчальними закладами та науковими установами США, Іспанії, Швеції, Німеччини, Італії, Польщі, Словаччини, Китаю, Казахстану, Білорусі, Молдови.

     Університет пишається тим, що й сьогодні поповнює ряди відомих письменників, поетів, вчених та працівників освіти, зрощує чемпіонів Олімпійських та Параолімпійських ігор, чемпіонів світу та Європи, які стали відомими не лише в Україні, а й за її межами.

Вітаємо нинішніх та колишніх викладачів, співробітників, та студентів із Днем народження найстарішого закладу міста і бажаємо насамперед міцного здоров’я, щастя, миру й усіх людських земних благ. Нехай на довгі-довгі роки у вашому серці залишиться спогади про свою Альма-матер.

     Побажаємо рідному університету й всім нам сили йти далі й прокладати шлях новим поколінням, які продовжать його розбудову.

 

З повагою наукова рада, ректорат університету

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*