logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


740 ДЕНЬ ВІЙНИ


29
Лис
2021

До Дня пам’яті жертв Голодомору

     27 листопада 2021 року вся країна вшановувала пам’ять  жертв Голодомору 1932-1933 років. Це страшна трагедія в історії нашої держави, яка забрала життя мільйонів людей. Невідома навіть точна цифра померлих. Щоб не повторилися такі події, ми повинні знати і пам’ятати про них.

     З метою гідного вшанування пам’яті жертв геноциду українського народу у ВСП «Фаховий коледж МНУ ім. В. О. Сухомлинського» викладачем Мируном Владиславом Віталійовичем було проведено онлайн-урок пам’яті «Голод – геноцид 1932-1933 років на Миколаївщині».

     Уже взимку 1931-1932 років у сільській місцевості України склалось скрутне становище з продовольством, під час хлібозаготівель з багатьох колгоспів викачали навіть продовольче зерно. Тому навесні 1932 року в багатьох районах України спалахнув справжній голод з численними випадками людоїдства.

     Величезні людські втрати понесла і Миколаївщина. Встановити точну кількість громадян, які загинули в ті трагічні роки, практично неможливо. Ще в 1934 році всі документи про облік померлих під час голодомору 1932-1933 років були вилучені з органів ЗАГС та сільрад співробітниками НКВС і назавжди зникли. Тоді ще область як адміністративно-територіальна одиниця не існувала, територія знаходилась у складі Одеської області. За даними державної статистики в 1927 році в Одеській області померло 52,6 тисячі, в 1931 році – 46,4 тисячі, а в 1933 році – 159,3 тисячі чоловік.

     Сьогодні ми прагнемо чесно і гласно прочитати цю трагічну смертну історію українського народу, робимо спробу визначити міру вини тодішнього керівництва країни, керівництва республіки в цілому і кожного зокрема.

     Цього вимагає правда історії, наш час. Лише з урахуванням минулого, в тому числі і тих драматичних подій, що дав нам 1933 рік, ми можемо йти у майбутнє.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*