logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


740 ДЕНЬ ВІЙНИ


24
Січ
2022

Семінар «Підвищення якості освітніх програм – удосконалення механізму проведення моніторингу та періодичного перегляду освітніх програм»

     20 січня 2022 р. відбувся четвертий навчально-методичний семінар на тему «Підвищення якості освітніх програм – удосконалення механізму проведення моніторингу та періодичного перегляду освітніх програм» (відповідно до Програми підвищення кваліфікації педагогічних, науково-педагогічних працівників МНУ імені В. О. Сухомлинського). Спікерами семінару виступили  проректор із науково-педагогічної роботи О. А. Кузнецова та в. о. керівника відділу ліцензування та акредитації Н. В. Данік.

     О. А. Кузнецова розпочала семінар, акцентуючи увагу присутніх на важливості моніторингу та періодичного перегляду освітніх програм, як факторів впливу на якість освітнього процесу. Підтвердженням високої якості надання освітніх послуг є успішна акредитація освітніх програм, що проводиться Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти. Успішну акредитацію освітньої програми можна досягти  завдяки активній співпраці проектних груп, очолюваних гарантами освітніх програм, деканатів факультетів, науково-педагогічних працівників, які входять до групи забезпечення освітньої програми; здобувачів вищої освіти; роботодавців; випускників та інших зацікавлених сторін. Здійснення постійного моніторингу змісту вищої освіти полягає у періодичному аналізі та перегляді освітніх програм, навчальних планів, робочих програм навчальних дисциплін на предмет їх відповідності нагальним вимогам ринку праці, потребам здобувачів вищої освіти тощо.

     Н. В. Данік в своїй доповіді-презентації зазначила про основні нормативні документи університету, що регулюють дане питання. Наголосила на необхідності моніторингу та періодичного перегляду освітніх програм як вимоги Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, зокрема Критерію 8 «Внутрішнє забезпечення якості освітньої програми». Розкрила суть перегляду освітньої програми – здійснюється в формі оновлення і модернізації, проводиться з метою визначення сильних і слабких сторін освітньої програми. Зазначила, що до здійснення моніторингу можуть долучатися експерти: НПП, професіонали-практики, здобувачі вищої освіти, роботодавці та інші стейкголдери.  Чітко сформулювала вимоги до освітньої програми та результатів навчання. Спікер також озвучила основні рекомендації з подальшого удосконалення освітніх програм, надані експертами при акредитаціях освітніх програм.

     Практичну частину семінару було проведено фахівцем відділу ліцензування та акредитації А. О. Подгорною.

     Підсумовуючи, доповідачі підкреслили необхідність залишатися цікавими для споживачів освітніх послуг, не просто йти в ногу з часом, а йти попереду, проводити постійний моніторинг ринку праці, передбачати зміни в технологіях для постійного удосконалення освітніх програм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*