logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


07
Лют
2022

Плідна праця має результат!

     Одним з ключових завдань вищої та фахової передвищої освіти є підготовка молоді до професійної діяльності, тому інформація про працевлаштування випускників закладів вищої та фахової передвищої освіти важлива для оцінки якості здобутої освіти. Коефіцієнт зайнятості за спеціальністю враховується під час формульного розподілу бюджетного фінансування між закладами вищої освіти. Цей показник характеризує здатність випускників до роботи в різних закладах та організаціях.

     Саме тому команда Міністерства освіти і науки України у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України та Пенсійним фондом України вперше реалізувала моніторинг працевлаштування випускників закладів вищої та фахової передвищої освіти. За результатами дослідження на сайті МОН оприлюднено рейтинговий список закладів вищої освіти, серед яких Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського займає 34 місце по всій Україні, а в Миколаївській області є лідером по працевлаштуванню випускників! Миколаївський національний аграрний університет посів 85 місце, Чорноморський національний університет імені Петра Могили – 125 місце, а Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова – 126 місце.

     У процесі моніторингу досліджувалася зайнятість осіб, які закінчили навчання за державним замовленням у період з 1 листопада 2017 по 30 жовтня 2018 року та не продовжили навчання за наступним рівнем освіти. Досліджуючи стан працевлаштування, було враховано роботу станом на 1 листопада 2021 року за наймом, договором цивільно-правового характеру, а також ведення підприємницької діяльності, незалежної професійної діяльності або іншої задекларованої самозайнятості.

     Дослідження зайнятості випускників Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського показало, що 60,7% з них працюють за спеціальністю (включаючи умовно зайнятих). Тож констатуємо, посилаючись на авторитетне джерело МОН України, що оцінка зайнятості випускників нашого навчального закладу складає 64,80.

     Вважаємо, що ці показники дійсно могли б бути вищими, якби на них так суттєво не впливала трудова міграція молодих українців за кордон. Ця проблема існує в зв’язку з тим, що для фахівців певних спеціальностей (наприклад, філологія, фізика, хореографія) за кордоном пропонують більш привабливі умови роботи та оплати.

     Отже, першочерговим завданням ЗВО є підготовка кваліфікованих працівників, які з легкістю зможуть конкурувати на ринку праці і отримувати гідну заробітну плату на Батьківщині. Адже саме на плечах молодого покоління лежить місія розвитку України.

     Тож запрошуємо абітурієнтів стати студентами Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського, адже освіта має бути якісною та сприяти самореалізації!

     Посилання на ресурс: https://mon.gov.ua/ua/news/pidvedeno-pidsumki-pershogo-monitoringu-pracevlashtuvannya-vipusknikiv-zakladiv-vishoyi-ta-fahovoyi-peredvishoyi-osviti

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*