logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


740 ДЕНЬ ВІЙНИ


20
Тра
2022

Шануємо традиції: День вишиванки

     

Моє ім’я – Батьківщина,
Лелеки легке крило.
Моє ім’я – Україна
І сонечка тепло.
Моє ім’я – Вишиванка,
Я – хрестик на полотні.
Моє ім’я – синє небо,
Я – сонях малий під ним.

     Традиційно День вишиванки в Україні відзначають у третій четвер травня. Ця подія – урочисте свято для кожного громадянина нашої держави.

     День вишиванки був започаткований 2006 року студенткою Чернівецького національного університету Лесею Воронюк. Ідеєю свята є збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення загалом. В стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів. Одягання вишиванки має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість.

     У мирний час в різних містах люди влаштовували флешмоби і ярмарки, змагання та концерти. І зараз, у воєнний час, як ніколи важливо не забувати українські традиції.

     Тож 19 травня співробітники, викладачі та студенти Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського долучились до святкування. О 9 годині ранку відбувся флешмоб з метою вшанування української вишиванки і того, що вона символізує.

     З вітальною промовою виступив ректор В. Д. Будак, наголосивши, що в День вишиванки пробуджується національна свідомість та єдність українців.

     До привітання приєдналася організатор заходу, проректор із науково-педагогічної роботи О. А. Кузнецова, процитувавши рядки про вишиванку з пісні Тіни Кароль «Україна – це ти».

     Керівник наукової бібліотеки О. А. Тельпиш розповіла про історію та сенс свята, а також продекламувала поезю Іванни Осос «Я душу одягну у вишиванку».

     Насамкінець всі бажаючі приєднались до фотосесії у вишиванках.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*