logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


09
Чер
2022

МИКОЛАЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО НА ПОРОЗІ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ: ПРО ГОЛОВНЕ

     З 24 лютого 2022 року з початком вторгнення ворожих військ на територію України змінилось життя кожного громадянина держави. Безумовно, війна суттєво наклала відбиток на всі сфери життя. Не стала виключенням і освітня галузь. Незважаючи на важкі часи (а Миколаїв знаходиться в прифронтовій зоні) навчальний процес в університеті не зупинявся ні на хвилину. Завершується 2021-2022 н. р., ведеться підготовча робота до наступного 2022-2023 н. р. Зокрема, вже затверджено порядок прийому студентів в університет для здобуття вищої освіти у 2022 році. Про суттєві особливості вступної кампанії та її проведення в умовах воєнного стану розповість відповідальний секретар приймальної комісії Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського доктор педагогічних наук, доцент Оксана Іванівна Стріхар.

     – Оксано Іванівно, на Вашу думку, сьогоднішні умови можуть стати на заваді роботі приймальної комісії чи університет готовий до будь-яких складнощів?

     – Приймальна комісія Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського готова до початку вступної кампанії незважаючи на обставини. Досвід роботи в екстремальних умовах із забезпеченням усіх норм безпеки працівники нашого навчального закладу набули ще в 2020 під час пандемії Covid-19, тому події сьогодення не стануть перешкодою для нас.

     – Зрозуміло, що війна внесла корективи в умови прийому студентів. Розкажіть, що змінилося і до чого повинні бути готові абітурієнти?

     – Звісно, ми повинні абстрагуватися до обставин і робити все можливе, щоб спростити процес прийому студентів. Вступ до університету на основі повної загальної середньої освіти здійснюватиметься за результатами національного мультипредметного тесту (НМТ) або зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) 2019-2021 років. НМТ складається з трьох предметів – українська мова, математика та історія України. Для зручності випускники шкіл складатимуть національний мультипредметний тест онлайн в декілька сесій. Крім того, цього року всі вступники мають написати мотиваційні листи й надіслати їх до приймальної комісії. В листі абітурієнти повинні обґрунтувати своє бажання навчатися на певній спеціальності. Хочу наголосити, що створення електронних кабінетів розпочнеться з 1 липня, а подання заявок та мотиваційних листів – з 29 липня. Також зверніть увагу, що співробітниками приймальної комісії здійснюватимуться консультації як очно, так і дистанційно.

     – Тобто випускниками коледжів та бажаючим вступити на магістратуру теж потрібно подавати мотиваційні листи?

     – Мотиваційні листи подають всі абітурієнти, без виключень. Вимоги до написання мотиваційного листа та критерії його оцінювання розміщені на сайті нашого університету.

     – Розкажіть, будь ласка, які зміни в умовах прийому для вступників на базі коледжу та чого очікувати абітурієнтам, які мають бажання навчатися на магістратурі?

     Випускникам коледжів для вступу до університету необхідно скласти НМТ, або надати сертифікат ЗНО 2019-2021 років. Вступники, які претендують на бюджетні місця, обов’язково повинні подати результати з української мови та математики. Вступники, які претендують лише на контракт мають надати результати з української мови та будь-якого іншого предмета НМТ чи ЗНО.

     Для вступу до магістратури на спеціальності 051 «Економіка», 072 «Фінанси, банківська справа та страхування», 073 «Менеджмент», 053 «Психологія» необхідно скласти магістерський тест навчальної компетентності, а також фаховий іспит за спеціальністю. Ті абітурієнти, які вже мають освітньо-кваліфікаційний рівень (ОКР) спеціаліста або освітній ступінь (ОС) магістра і вступають на зазначені вище спеціальності, можуть замість магістерського тесту навчальної компетентності скласти індивідуальну усну співбесіду з іноземної мови на базі університету та фахове вступне випробування. Всі інші спеціальності у нашому університеті потребують складання фахового вступного випробування, якщо абітурієнт хоче навчатися за бюджетною формою. Для контрактної форми навчання вистачить написати мотиваційний лист.

     – А як бути з тими, хто виїхав закордон і не зможе повернутись, щоб скласти вступні іспити в зазначений термін?

     – Вступна кампанія розпочнеться з процедури створення електронних кабінетів 1 липня. Національний мультипредметний тест відбуватиметься в три сесії. Основна сесія розпочнеться 18 липня і триватиме до 10 серпня. Ті абітурієнти, які не зможуть повернутись, щоб скласти НМТ в зазначений термін, мають можливість зробити це на додатковій сесії в період з 16 до 20 серпня. Також буде й спеціальна сесія – з 12 до 16 вересня. Тож для бажаючих отримати вищу освіту створені всі умови для вступу в університет.

     – Чи можуть абітурієнти, які знаходяться за кордоном, скласти НМТ тест не повертаючись в Україну?

     – На території країн ЄС всі охочі зможуть скласти національний мультипредметний тест або у столицях європейських держав, або на базі університетів цих країн. Для цього необхідно звернутися до посольства чи консульства країни, куди виїхав абітурієнт. Є наказ МОН, яким підтверджується проведення мультипредметного тесту в багатьох країнах Європи, а також визначений перелік міст, де буде проходити тестування. Ці міста є на інтерактивній карті на сайті центру оцінювання якості освіти.

     – Розкажіть, чи можуть абітурієнти сподіватись на бюджетні місця?

     – Бюджетні місця будуть обов’язково! Хочу зазначити, що минулого року на бюджетну форму навчання нашому університету було надано більше 500 бюджетних місць.

     – За яким алгоритмом університет обирає студентів для навчання на бюджетній формі?

     – Університет не обирає. Визначитись з тим, хто буде навчатися на бюджетній формі допомагає програма, розроблена Міністерством освіти і науки України. Під час обробки даних програма враховує  бали, які вступник набрав під час складання того чи іншого тесту. Тому абітурієнт має показати всі свої знання під час складання  ЗНО чи НМТ, адже чим краще результат, тим вище його шанс вступити на бюджет.

     – Оксано Іванівно, скажіть, як абітурієнти можуть отримати більш детальну інформацію про умови прийому?

     – Відповіді на питання, які цікавлять абітурієнтів, можна отримати за телефоном (0512) 76-89-99 або прибувши за адресою: м. Миколаїв, вул. Нікольська, 24. Ми працюємо з понеділка по п’ятницю з 8.30 до 13.30.

     Раді бачити вас!

Відділ комунікації

Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*