logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


01
Гру
2022

Літературний портрет до 300-річчя від дня народження українського просвітителя-гуманіста, філософа, поета Г. С. Сковороди

     30 листопада 136 група філологічного факультету з куратором Нікіфорчук Світланою Сергіївною взяли участь у заході «Невтомний шукач свободи і щастя», який проводила Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека до 300-річчя від дня народження українського просвітителя-гуманіста, філософа, поета Г. С. Сковороди. Присутні дізналися багато цікавих фактів з біографії письменника та ознайомилися з його літературною спадщиною.

     Г. С. Сковорода – видатна постать в культурному та літературному житті України ХVIII ст. Його називають мандрівним філософом. Сам Сковорода називав себе Варсавою (сином свободи). Спадщина композитора, поета, байкаря і філософа Григорія Савича Сковороди є цінним надбанням української національної і світової культури.

     Філософські погляди Г. С. Сковороди:

     «Пізнавай себе, а пізнавши – удосконалюй», – у цьому, за Сковородою, полягає ідея «сродної» праці.

     «Багатством живиться тіло, а душу звеселяє споріднена праця».

     Сковорода є автором афоризмів:

     «З усіх утрат втрата часу найтяжча», «Любов виникає з любові; коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю», «Один у багатстві бідний, а інший у бідності багатий», «Сопілка і вівця дорожча царського вінця».

     Незважаючи на те, що з-під пера Г. С. Сковороди вийшли вірші, афоризми, байки, прозові, філософські твори, його творчість не була надрукована за життя, а його тексти поширювалися шляхом переписування.

     Величний, гордий мандрівник, філософ, письменник, музикант, Г. С. Сковорода зробив значний вклад в українську культуру і залишиться в пам’яті народу. Ще довго не забудеться і його любов до свободи, викарбувана на могилі: «Світ ловив мене, та не спіймав…».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*