logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


740 ДЕНЬ ВІЙНИ


20
Січ
2023

Соборність – мета Перемоги

     22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагою події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акт Злуки українських земель. Це свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42.

     105 років тому Українська Народна Республіка проголосила незалежність і боролася за право бути самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу. Тоді ж, на початку XX століття, завдяки проголошенню соборності УНР і ЗУНР українці обʼєднались.

     Термін «соборність» має кілька значень. Це обʼєднання в одне державне ціле всіх земель, заселених певною нацією на суцільній території. А також і духовна консолідація всіх громадян держави, їх згуртованість, незалежно від національності. Соборність – це територіальна цілісність держави. Тому звільнення від російського окупанта всіх українських земель є нашою спільною метою.

     Соборність невіддільна від державності, суверенітету й реальної незалежності народу, які є фундаментом для побудови демократичної держави, запорукою виживання й існування нації.

     Ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю українців. А нині вона є ще обовʼязковою передумовою успіху нашого спротиву зовнішній агресії.

     Сьогодні Соборність для України – деокупація всіх територій України, захоплених ворогом. Соборність передбачає не лише памʼять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. Коли ми, з різних регіонів, разом працюємо, створюємо знакове і важливе, боремося із окупантами, відстоюємо свою соборність і волю заради власної держави.

     Українські землі обовʼязково будуть звільнені і Україна буде цілісною. Соборність – мета Перемоги.

Український інститут національної памʼяті
до Дня Соборності України

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*