logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


31
Січ
2023

Відновлюємо та поширюємо українське

     27 січня 2023 року в Центральній міській бібліотеці імені М. Л. Кропивницького відбулася презентація книги «Україно-руський словничок до «Кобзаря» Т. Г. Шевченка» Нестора Літописця (Нестора Малечі), яка вийшла друком у видавництві «Іліон» на початку 2022 року, але через події сьогодення не була представлена широкому загалу.

     Від укладачів другого видання та ініціаторів цієї просвітницької роботи Євгена Горбурова та Ігора Марцінковського присутні дізнались, що вперше «Словничок» надрукували невеликим тиражем у 1917 році в Херсоні. Тоді Нестор Малеча створив його для російськомовних громадян, які хотіли читати й розуміти твори Шевченка.

     Під час зустрічі миколаївські науковці розповіли про просвітницьку й дослідницьку діяльність Нестора Малечі, про його лексикографічні праці, про його викладацьку й наукову роботу в засланні.

     Шевченкознавець Ігор Марцінковський наголосив, що саме Малеча став першим укладачем словників мови творів Шевченка. До початку 60-х років ХХ ст. подібних видань в Україні більше не існувало.

     Працівники бібліотеки запропонували лінгвістичний інтерактив за словами зі словника і присутні охоче долучились, випробувавши свої знання української лексики.

     Директорка Академії дитячої творчості Анна Матвєєва розповіла про співпрацю з українцями, які нині мешкають в німецькому місті Баден-Баден і прагнуть поширювати українську культуру за кордоном. Вихованці Академії передали їм добірку книг українською мовою, серед яких було друге видання «Словничка» Нестора Малечі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*