logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


740 ДЕНЬ ВІЙНИ


28
Січ
2023

Вшановуємо пам’ять жертв Голокосту

     27 січня в усьому світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни.

     Україна на державному рівні приєдналася до вшанування пам’яті жертв Голокосту в 2012 році (постанова ВРУ від 5 липня 2011), хоч і була однією з шести країн-ініціаторів прийняття цього документа.

     Дата 27 січня обрана не випадково, бо саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.

     «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…», – сказано в резолюції ООН № 60/7.

     Щоб вшанувати пам’ять вбитих під час тих страшних подій 1939-1945 років куратор 255 групи Санайко Ксенія Миколаївна провела онлайн–зустріч зі студентам, на якій присутні заслухали промову Президента України Володимира Зеленського, переглянули історичні аудіо та відео матеріали тих подій, обговорили нинішню ситуацію щодо невдалих спроб знищення країною агресором української нації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*