logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


936 ДЕНЬ ВІЙНИ


26
Лют
2023

Центр профорієнтаційної та виховної роботи кафедри початкової та дошкільної освіти «Євроосвіта 21 століття»

     23 лютого 2023 на базі Центру профорієнтаційної та виховної роботи «Євроосвіта 21 століття» кафедри початкової та дошкільної освіти за ініціативи завідувача кафедри, професора С. І. Якименко та директора бібліотеки О. А. Тельпиш було проведено майстер-клас «Лялька-оберіг душі» для студентів, майбутніх абітурієнтів та співробітників університету в форматі змішаної конференції, в якій можна було взяти участь як в аудиторії Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського, так і на платформі ZOOM.

     Майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки провела майстриня Грубій Людмила Іванівна. Людмила Іванівна довгий час працювала у Науковій бібліотеці МНУ імені В. О. Сухомлинського. Під час майстер-класу пані Людмила не тільки познайомила учасників з алгоритмом виготовлення ляльки, а і з традиціями та історією її створення.

     Народна лялька-мотанка, без перебільшення, є унікальним явищем традиційної культури українців. В родині лялька була й іграшкою, й родинним оберегом (захисницею від усіляких хвороб), символом щасливого подружнього життя, берегинею домашнього вогнища. В українській хаті можна було побачити й ляльку-немовля, що виконувала роль оберега для маленької дитини, й бабу-берегиню, котра захищала увесь рід, й наречену, головним призначенням якої було привести до хати доброго чоловіка для молодої дівчини. Зроблені з любов’ю ляльки-мотанки надихнули на нові творчі подвиги, додали польоту фантазії.

     Людмила Іванівна – волонтер. Вона виготовляє обереги, які захищають наших воїнів. Учасники висловили побажання знову зустрітися з метою виготовлення нових оберегів. Тому Центр обов’язково організує майстер-клас за цією темою для всіх охочих.

     Висловлюємо щиру подяку усім учасникам майстер-класу та співробітникам бібліотеки за тісну співпрацю!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*