logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


02
Бер
2023

2 березня 2023 року – з’єднання Венера-Юпітер

     2 березня 2023 року о 06:15 за київським часом (04:15 GMT), Венера (видимий блиск – 4) зустрілася з Юпітером (видимий блиск – 2,1) у сузір’ї Риб. Відстань між планетами становитиме 29′ 24” (0,5°). Їх можна буде побачити у телескоп чи бінокль, а також неозброєним оком на небосхилі. Юпітер – найбільша планета Сонячної системи, і Венера – один із найяскравіших об’єктів на земному небі. Обидві планети яскраво сяятимуть поряд увечері на західному небі. Протягом кількох тижнів два тіла поступово наближалися одне до одного, наближаючись до явища, що називається з’єднанням.

     З’єднання планет відбувається, коли дві або більше планет проходять поряд одна з одною на небі. Таке зближення – це оптична ілюзія – насправді планети знаходяться далеко одна від одної (на відстані мільйонів кілометрів), тільки з нашої точки зору на Землі вони здаються такими, що знаходяться поруч. Завдяки взаємному розташуванню на своїх орбітах Землі, Юпітера та Венери подібні сполуки відбуваються щорічно.

     Зазвичай відстань між об’єктами з’єднання варіюється від 0,5° до 9°. Щоб краще зрозуміти, що це за відстань, уявіть, що 0,5° – це видимий розмір диска повного Місяця. Іноді планети проходять навіть ближче одна до одної; востаннє така подія сталася з Юпітером і Сатурном в 2020 році, коли видима відстань між ними склала менше 0,1°. Така подія називається Великою сполукою і є вражаючим видовищем для спостерігачів.

     Спостерігаючи за планетами в бінокль, також можна побачити чотири найбільші супутники Юпітера: Іо, Європа, Ганімед і Каллісто.

     Інформацію підготовлено: завідувачем кафедри фізики, математики та комп’ютерних технологій професором
Р. В. Дінжосом та співробітником Астрономічної обсерваторії імені Н. Д. Каліненкова МНУ імені В. О. Сухомлинського
О. Г. Сергієнко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*