logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


28
Бер
2023

День визволення Миколаєва від німецько-фашистських загарбників

     28 березня Миколаїв відзначає 79 річницю визволення міста Миколаєва від німецько-фашистських загарбників.

     У Миколаївській області в умовах нацистської окупації були створені близько 110 підпільних організацій, партизанських загонів і радянських розвідувально-диверсійних груп. Через умови степового рельєфу місцевості опір діяв переважно в населених пунктах. У його рядах значилися близько 25 тис. чоловік.

     У ході визволення Миколаєва війська провели операцію, яку експерти називають унікальною – в тил противника висадився десант, який зміг стримати сили нацистів, що багаторазово перевершували його по чисельності.

     У десантний загін увійшли 55 добровольців, 10 саперів і 2 зв’язківця. У ніч на 26 березня 1944 р. загін десантників у складі 68 чоловік на семи рибальських човнах висадився в порту і зайняв оборону поблизу елеватора. Кровопролитний бій тривав дві доби, в результаті яких десантники відбили 18 ворожих атак. Незважаючи на втрати, воїни з честю виконали бойове завдання.

     Всього за період окупації в Миколаєві та області від рук німецько-фашистських загарбників загинули 74662 людини мирних громадян, 30699 військовополонених, 25 тисяч осіб були вивезені на каторжні роботи до Німеччини.

     Але місто вистояло, місто продовжує жити, свято оберігаючи пам’ять про своїх героїв для майбутніх поколінь.

     І сьогодні нашим першочерговим завданням є звільнити українську землю від російських окупантів! Ми неодмінно зможемо перемогти!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*