logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


20
Кві
2023

Захід для абітурієнтів «Україна в серці Європи. Ми – європейці»

     19 квітня 2023 року в ході засідання профорієнтаційного  центру кафедри початкової та дошкільної освіти Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського відбувся захід патріотичного спрямування для абітурієнтів «Україна в серці Європи. Ми – європейці».

     Спікер заходу: к. пед. н., доцент А. А. Тимченко.

     Модератори: студенти ІІІ курсу спеціальності 013 «Початкова освіта».

     Вислів, який став темою заходу, знає кожен, та не кожен замислюється, що він означає. Що мається на увазі: чи то географічне розташування нашої держави, чи то популярність її серед європейських народів, чи то національний характер пересічного українця? Насамперед наша Батьківщина є європейською країною не тому, що її територія – центр Європи, а тому що українці здавна сповідують ті принципи свободи й незалежності, які притаманні багатьом народам інших держав. Варто згадати лише окремі події історії, щоб переконатися в цьому: утворення й розквіт Запорізької Січі з її вільнолюбними традиціями, народний бунт проти кріпацького устрою, репресій радянських часів, боротьба проти численних утисків мови та культури… Всього й не перелічити. Та найбільш яскравим фактом, який підтверджує думку про схильність українців до незалежного існування, є подія 1991 року, коли наш народ заявив про своє прагнення самому вирішувати свою долю, будувати сильну соборну країну, мати єдину державну мову – українську. Так, ми зробили свій вибір, який чітко показав: як й інші народи Європи, ми хочемо власної свободи, а не одвічного рабства. Тому сміливо можна стверджувати, що ми європейці не завдяки географічному розташуванню, а завдяки національному самоусвідомленню, прогресивності, патріотизму. Сучасні суспільно-політичні процеси української держави також указують на її європейську спрямованість. Недарма відчутна орієнтованість нашої економіки, освіти, медицини на кращі досягнення інших держав. А утвердження свободи слова, вільний розвиток демократії в Україні доводять: ми – європейці. Та не треба думати, що ми забули слова Шевченка: «…свого не цурайтесь». Українці, будучи європейською нацією, завжди пам’ятатимуть про свої національні ідеали.

     На заході були присутні викладачі кафедри, студенти спеціальностей «Початкова освіта» та «Дошкільна освіта» та учні шкіл Миколаївської області. Абітурієнти смогли поставити всі нагальні питання щодо вступу та залишити свої координати для майбутньої тісної співпраці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*