logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


936 ДЕНЬ ВІЙНИ


27
Кві
2023

Непоправні наслідки Чорнобильської трагедії

     26 квітня 2023 року відбувся захід «Непоправні наслідки Чорнобильської трагедії», організований професором кафедри економіки, менеджменту та фінансів Оленою Гуріною у Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу.

     26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції сталася масштабна аварія, яка згодом була визнана як найбільша в історії катастрофа в ядерній енергетиці, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

     Аварія на Чорнобильській АЕС призвела до непоправних медичних, економічних, соціальних і гуманітарних наслідків. За екологічними параметрами аварія переросла у планетарну катастрофу: радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи.

     Українська діаспора після аварії на ЧАЕС виявили високу громадянську позицію та активність у світі. Було організовано демонстрації, небайдужі українці готували звернення до урядів західних держав, збирала матеріали про трагедію. Закордонний філіал Української головної визвольної ради у вересні 1986 року доклав значних зусиль, аби питання Чорнобиля внести на розгляд ООН.

     Україна та світ заплатили високу ціну за ліквідацію наслідків катастрофи, які відчуваються й нині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*