logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


740 ДЕНЬ ВІЙНИ


28
Кві
2023

День охорони праці

     Щорічно 28 квітня в Україні відзначають День охорони праці, який збігається зі Всесвітнім днем охорони праці. Цей день є нагодою для привернення уваги громадськості до проблем безпеки та здоров’я на роботі.

     У 2023 році Міжнародна організація праці (МОП) визначила тему цього дня: «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип і основне право у світі праці».

     Міжнародна організація праці (далі – МОП) заснована у 1919 році. Це одна із найстаріших міжнародних міжурядових організацій. У 2023 році їй виповнилося 104 роки. Своїми першочерговими завданнями МОП визначає: підтримку демократії і соціального діалогу, боротьбу з бідністю і безробіттям, заборону дитячої праці.

     За оцінками Міжнародної організації праці щорічно відбувається понад 270 мільйонів нещасних випадків на виробництві, які ведуть до відсутності на робочому місці протягом більше 3 днів, і від майже 160 мільйонів випадків хвороб. Кожен день в світі вмирають в результаті нещасних випадків і захворюваності на виробництві близько 5000 осіб, в рік – від 2 до 2,3 мільйона осіб. Це не враховуючи воєнні дії на нашій території.

     У Конституції України закріплено право кожного громадянина на працю у безпечних та здорових умовах. Однак, через збройну агресію російської федерації тисячі українських працівників втрачають це право. На виробництві за час повномасштабної війни постраждали понад 3 тисячі працівників, 520 з них – загинули. Безпосередньо внаслідок ракетних обстрілів та дії вибухових предметів травмувалися понад 700 працівників, 254 з них – загинули. Тобто майже кожен другий працівник загинув внаслідок бойових дій.

     Ректорат університету використовує всі можливі засоби для поширення інформації з питань організації безпечних умов праці. Відповіді на найбільш запитувані питання, рекомендації, як працювати безпечно в умовах війни, консультації можна отримати у відділі охорони праці університету. Співробітники відділу охорони праці відвідують підрозділи університету та надають індивідуальні консультації, безпосередньо спілкуються з співробітниками тощо.

     Відділ охорони праці закликає працівників та здобувачів освіти бути відповідальними, дотримуватись правил безпеки праці та пам’ятати про свої права та обов’язки.

     Пам’ятаймо, що безпека праці є запорукою збереження найціннішого – людського життя!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*