logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


740 ДЕНЬ ВІЙНИ


10
Тра
2023

«Ми пам’ятаємо! Ніколи знову»: 8 травня відзначаємо День пам’яті та примирення

     День пам’яті і примирення присвячений перемозі над нацизмом, а також вшануванню всіх його жертв.

     У понеділок, 8 травня, Україна разом Європою та США відзначила День пам’яті та примирення. Він присвячений загиблим у Другій світовій війні. Близько 8-10 мільйонів українців загинули у війні 1939-1945 року.

     З нагоди вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги всім борцям проти нацизму кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри початкової та дошкільної освіти Т. В. Філімонова спільно зі студентами І курсу спеціальності 013 «Початкова освіта» проведено виховний захід «Ми пам’ятаємо! Ніколи знову».

     «Пам’ять» означає, що ми пам’ятаємо всіх військових і цивільних жертв війни, а «примирення» – що країни Європи уклали мир.

     Символом цього дня є червоний мак. Він був знаком пам’яті полеглих під час Першої світової війни, а потім – жертв усіх війн та конфліктів з 1914 року.

     Уперше цей символ використав канадський військовий лікар Джон Мак-Крей. Він написав вірш «У полях Фландрії», який починається словами:

У полі Фландрії поміж хрестами

Гойдає вітер мак рядами,

Щоб знали місце, де ми є…

     Після цього вірш розповсюдився поміж військових. А викладачка університету Джорджії Моїна Майкл вирішила використовувати червоний мак як символ пам’яті. Вона завжди носила квітку, щоб пам’ятати про загиблих.

     Друга світова війна 1939–1945 років стала найбільшою трагедією загальносвітового масштабу у ХХ ст. Забравши десятки мільйонів життів, зламавши долі сотням мільйонів людей, зруйнувавши вщент цілі міста й навіть країни, вона проклала свій кривавий шлях також і Україною. Про неї слід пам’ятати, бо війна не повинна повторюватися. Ніколи знову!

     На жаль, нині це гасло не працює.

     Українцям сьогодні знову доводиться проливати свою кров та боронити світ від ворога, який живе за звичаями нацизму.

     Українське і світове «Ніколи знову!» не зупинило російських агресорів з їхнім «Можем повторить». І росіяни повторюють. А українці зупиняють. Росіяни прагнуть зруйнувати мир і славлять війну. Українці ж нищать війну і боронять мир, щоб зупинити російське «можем повторить», щоб перемогло українське і загальносвітове – «Ніколи знову!».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*