logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


22
Чер
2023

Загальноуніверситетська акція до Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні «Біль пам’яті» (Сімейні історії жертв німецько-радянської війни в Україні очима сучасників)

     

Започатковано 22 червня 2023 року

     Друга світова війна прийшла на територію України у перший свій день – 1 вересня 1939 року. 22 червня 1941 року  розпочалася німецько-радянська війна – одна з найкривавіших і наймасштабніших воєнних кампаній Другої світової, яка принесла численні трагедії на українську землю, забрала життя кожного п’ятого українця. Саме  цього дня вшановується пам’ять всіх тих, чиє життя було скалічено і зруйновано у тій страшній війні.

     Вже виросли нові покоління, які цього не пам’ятають, але знають правду і вміють шанувати подвиг попередніх поколінь. Бо полеглі й знівечені – це зі свого родоводу, з тієї історії, яка вже записана не в душах, а в генах.

     Варто зазначити, що Україна з усіх країн світу, зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, в Україні загинуло від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення близько 5 млн, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратило притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

     Німецько-радянська війна показала українцям руйнівну силу обох тоталітарних режимів.

     З метою збереження історії про людей та події Другої світової війни в Миколаївському національному університеті імені В.О.Сухомлинського проводиться загальноуніверситетська акція «Біль пам’яті».

     Запрошуємо долучитися до цієї акції студентів, викладачів, співробітників університету та поділитися історіями рідних, знайомих людей про події Другої світової війни, учасниками, свідками яких вони були, або знають про них з розповідей своїх рідних.

     Розповідь може бути записана на відео або надрукована чи написана від руки, бажано, щоб містила світлини. Може бути представлена у вигляді мультимедійної презентації.

     Пропонується наступний орієнтовний алгоритм розповіді:

     1) від імені кого та про кого буде історія – прізвище, ім’я, по-батькові, скільки років було на час події;

     2) де відбувалася подія – назва місця події;

     3) хто брав участь у події – перелічити інших учасників, якщо такі були;

     4) опис події – описати у довільній формі саму ситуацію;

     5) емоційний стан людини – які відчуття були у людини під час ситуації, що вразило в цій ситуації, яким був психоемоційний стан тощо;

     6) як вплинула ця подія на подальший розвиток особистості, свого бачення майбутнього життєвого шляху;

     7) чи виникають певні асоціації з сучасними подіями;

     8) вказати прізвище, ім’я, по-батькові людини, яка записала розповідь; для студентів – вказати курс та спеціальність.

     Якщо ви не можете розкрити якійсь пункт із запропоновано алгоритму, то пропускаєте його і переходите до наступного пункту.

     Матеріал подавати до 20 серпня 2023 року на електронну адресу oleksjukoksana@ukr.net Олексюк Оксані Євгенівні, доценту кафедри спеціальної освіти.

     Це вже не перша загальноуніверситетська акція, в якій ми створюємо разом книги історичної пам’яті та українського генетичного коду!

Збережемо для наступних поколінь ці героїчні та водночас трагічні історії!

Дякуємо за вашу участь!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*