logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


13
Лип
2023

На крок ближче до перемоги з Миколаївським Національним університетом ім. В. О. Сухомлинського

     Одним із чільних напрямків діяльності Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського є військово-патріотичне виховання.

     Із метою реалізації його завдань функціює Науково-дослідний центр військово-патріотичного виховання, на базі якого проводиться дослідження з теми «Військово-патріотичне виховання в закладах освіти в умовах світоглядних конфронтацій», що входить до тематичного плану наукових досліджень НАПН України з 2021 р.

     Члени центру студіюють вітчизняні й закордонні дослідження з проблеми військово-патріотичного виховання; вивчають ціннісні світоглядні позиції студентської молоді, зокрема, уявлення про сучасну армію; виокреслюють стан реалізації моделі військово-патріотичного виховання студентів у ЗВО в умовах воєнного стану України.

     У структурі університету більше 43 років функціює кафедра військової підготовки, випускники та студенти якої стали з 2014 р. на захист України в ЗСУ, Національній гвардії, СБУ, Національній поліції, інших військових формуваннях. Сьогодні на підставі Указу Президента України від 24.02.2022 р. № 69/2022 «Про загальну мобілізацію» працівники й студенти університету відстоюють суверенітет та цілісність нашої держави.

     Від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України діяльність Науково-дослідного центру військово-патріотичного виховання набула нових форм – студентський та викладацький колективи долучилися до команди волонтерів усієї України. Ми продемонстрували прагнення, готовність і здатність у служінні людям, організувавши різноманітні волонтерські проєкти, як-от: «Зігрій ЗСУ» (акція збору теплих речей для військових (м. Херсон)); «Мак пам’яті» (приурочено до Дня пам’яті та примирення (збір коштів на підтримку ЗСУ); «Чарівний Миколайчик» (акція для допомоги дітям, які постраждали внаслідок російської агресії) та ін.

     Тривають акції «Плетемо перемогу разом!» (проєкт «Маскувальна сітка для ЗСУ»), «Запали вогник перемоги» (проєкт «Окопні свічки для ЗСУ»), «Нація, яка читає, – непереможна» (проєкт «Книга для бійця ЗСУ»); «Подаруй усмішку…».

     Студенти МНУ імені В. О. Сухомлинського на базі Варшавського університету соціальних та гуманітарних наук утворили благодійний волонтерський центр «З Україною у серці».

     Із перших днів війни на залізничному вокзалі Львова в пункті медико-психологічної допомоги опікується людьми, які вимушено переїхали з інших регіонів України, волонтер благодійного фонду «Крила надії», студент Анзор Жердетський. На підтримку Збройних сил України проведено благодійні футбольні турніри за участі аматорських команд, до складу яких увійшли студенти Максим Діденко, Артем Лі, викладачі, колеги, друзі, сусіди, однокласники та одногрупники загиблих бійців, команди працівників органів прокуратури, адвокатів, фахівців із нерухомості, медиків, волонтерів та вимушених переселенців.

     Науково-педагогічні працівники та студентський колектив університету підтримав Миколаївський зоопарк, зібравши овочі й фрукти, крупи й м’ясо для тварин. Студентка Борченко Катерина, будучи членом зоозахисної громадської організації «Фенікс», прилаштовувала безпритульних тварин, які залишилися без господарів після підриву Каховської ГЕС.

     В університеті створено волонтерський центр і Центр профорієнтаційної та виховної роботи «Євроосвіта ХХІ століття» (кафедра початкової та дошкільної освіти), на базі якого організовано благодійну акцію з безкоштовними майтер-класами для жителів міста, майбутніх абітурієнтів, студентів та працівників університету «Благодійність на захисті України».

     Науково-педагогічні працівники та студенти мали можливість долучитися до всеукраїнського марафону «Дрони для кордону», що проходить за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики та марафону #єдиніновини.

     16 червня 2023 року в межах конкурсу «Благодійність на захисті України» колектив кафедри початкової та дошкільної освіти посів ІІІ місце в номінації «Колективне волонтерство» та отримав диплом лауреата конкурсу «Благодійна Миколаївщина – 2022».

     Це лише невеликий перелік справ, спрямованих на допомогу Збройним силам України та територіальній обороні Збройних сил України. Ми твердо переконані, що волонтером може стати кожен та кожна, хто прагне зробити внесок у Перемогу України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*