logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


20
Вер
2023

Участь у заходах від НБУ до річниці гривні!

     Цього року викладачі та студенти кафедри економіки, менеджменту та фінансів долучились до  захоплюючої 4-х тижневої програми ініційованої фахівцями НБУ, що включає щоденні вебінари, майстер-класи, віртуальні екскурсії, які проходять в он-лайн форматі.

     Святкова програма розпочалася з он-лайн зустрічей із науковцями та дослідниками, які розкрили різні питання грошового обігу України.

     За 2 тижні ми мали можливість дізнатись дуже багато цікавої інформації на такі теми:

  1. Україністика в світовій нумізматиці та боністиці;
  2. Прикраси з монет та дукачі в українському традиційному костюмі;
  3. Образ Кобзаря в художній медалі;
  4. Мандруємо Києвом ХІІ століття разом з археологом;
  5. Родові герби Наримунтовичів в монетному карбуванні міста Белз.

 
     2 вересня 1996 року Національний банк України розпочав грошову реформу, в результаті якої в обіг була введена гривня та її сота частина – копійка.

     Обмін купонів українських карбованців на гривні тривав з 2 до 16 вересня. Співвідношення обміну було 100000 купонів українських карбованців на 1 гривню.

     Впродовж 2-х тижнів в обігу одночасно перебувало дві грошові одиниці. Але з 17 вересня єдиним законним платіжним засобом стала гривня.

     До кінця 1997 року українці, які не встигли обміняти купони українських карбованців до 16 вересня, могли звернутись до найближчого регіонального управління Національного банку та обміняти їх на новенькі гривні.

     Сьогодні в обігу перебуває 10 номіналів банкнот гривні. Банкноти номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50 та 100 гривень Національний банк ввів в обіг у 1996 році. Банкнота номіналом 200 гривень залишалась резервною і лише у 2001 році потрапила до гаманців українців. Пізніше, у 2006-му році в обіг було введено банкноту номіналом 500 гривень, а в 2019-му – 1000 гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*