logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


07
Лис
2023

Компетентнісно орієнтовані завдання на уроках української мови

     3 листопада 2023 року – останній день Тижня кафедри української мови і  літератури філологічного факультету МНУ ім. В. О. Сухомлинського. Цього дня до нас завітала Валентина Філінюк, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української мови та літератури Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.

     Студенти мали змогу ознайомитися з інноваціями в методиці викладання української мови та літератури в руслі Нової української школи, а саме специфікою створення, проведення й оцінювання компетентісно орієнтованих завдань.

     Цей новий тип завдань, покликаний формувати в учнів компетентності й цінності. Застосовувати їх можна на уроках як мови, так і літератури в широкому колі тем.

     Презентація пані Філінюк наповнена великою кількістю практичних завдань. Усіх їх об’єднує лейтмотив: більше не існує прямого шляху до відповіді, є непростий, однак цікавий і захоплюючий шлях помилок та успіхів,  що набагато краще розвиває мислення й утверджує віру у власні сили. Більше немає тесту з однією правильною відповіддю, а є кілька правильних. Урок ‒ більше не захід для простого його відвідування й отримання «галочки» в журнал у вигляді оцінки. Це ‒ мить життя,  що зацікавлює, дає великий масив інформації, робить акцент на тексті як основній одиниці повсякденної комунікації, формує низку проблемних запитань і дає можливість проаналізувати свої відчуття після уроку, з’ясувати пріоритети.

     Удячні за візит до нашого університету, маємо надію на подальші такі ж теплі й плідні зустрічі з Валентиною Анатоліївною й науковцями Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*