logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


789 ДЕНЬ ВІЙНИ


29
Січ
2016

До уваги студентів! Про призначення і виплату стипендій та академічну заборгованість!

     

ВИТЯГ З ПОЛОЖЕННЯ
про призначення і виплату стипендій студентам та аспірантам Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського

(відповідно до Закону України «Про вищу освіту» (2014 р.), згідно з Постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 , Постановою КМУ від 05.03.2008 р. № 165 та наказом МОН України № 209 від 20.03.2008 р., Постановою КМУ «Про внесення змін до Постанови КМУ № 165 від 05.03.2008 р.» № 703 від 25.07.2012 р., Постановою КМУ № 797 від 08.10.2015 р., Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2015, № 30, ст.271)

     5. Академічними стипендіями є:

     1) стипендії Президента України (квота – три стипендії), Верховної Ради України (квота – дві стипендії), Кабінету Міністрів України (одна стипендія), іменні стипендії (імені В.О. Сухомлинського, факультетські стипендії), які призначаються студентам за особливі заслуги.

     6. Соціальні стипендії призначаються:

     1) студентам з числа сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків;

     2) студентам з числа осіб, яким згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» гарантуються пільги під час призначення стипендії;

     3) студентам з малозабезпечених сімей (у разі отримання відповідної державної допомоги згідно із законодавством);

     4) студентам, які є дітьми-інвалідами та інвалідами І- ІІІ групи;

     5) студентам, які мають сім`ї з дітьми і в яких обоє з подружжя або одна мати (батько) навчається у вищому навчальному закладі за денною формою навчання;

     6) дітям осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, дітям, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного в період участі в антитерористичній операції, дітям, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час масових акцій громадянського протесту, дітям, зареєстрованим як внутрішньо переміщені особи – до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років;

     7) студенти, батьки яких є шахтарями та які мають стаж підземної роботи не менш як 15 років або які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали інвалідами І або ІІ групи.

     14. Стипендіатам, які мають дітей віком до трьох років і продовжують навчання за денною формою, виплачуються щомісячна грошова допомога, передбачена законодавством, і стипендія, призначена згідно з цим Положенням.

     15. Студентам, які порушили правила внутрішнього розпорядку, виплата стипендії може бути припинена з 1 числа наступного місяця до кінця поточного семестру за поданням декана факультету, керівника інституту і органів студентського самоврядування факультету, інституту за погодженням з профспілкою студентів.

     17. Академічна стипендія у мінімальному розмірі призначається:

     3) студентам, які за результатами семестрового контролю (екзамени) мають середній бал успішності 4,00 – 4,99 за п’ятибальною шкалою оцінювання або 7,00 – 9,99 за дванадцятибальною за умови зарахування протягом підсумкового семестру 30 кредитів.

     Середній бал для розрахунку стипендії розраховується з використанням національної шкали: «відмінно» (5), «добре» (4), «задовільно» (3).

     18. Студентам, які за результатами підсумкового контролю мають з кожного екзамену та заліку середній бал успішності 5 за п’ятибальною шкалою оцінювання і яким зараховано 30 кредитів, або 10-12 балів за дванадцятибальною шкалою, розмір ординарної (звичайної) академічної стипендії збільшується.

     19. За особливі успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній та науковій діяльності студентам за поданням стипендіальної комісії може призначатися іменна або персональна стипендії університету, виплата яких проводиться у межах коштів, передбачених для виплати стипендій, відповідно до положення про іменні або персональні стипендії університету.
     

Витяг з Положення про організацію освітнього проcтору в Миколаївському національному університеті імені В.О.Сухомлинського

     

Академічна заборгованість

     1. Студент, який не виконав обов’язкові завдання поточного контролю з відповідної дисципліни, вважається таким, який має академічну заборгованість.

     2. Якщо за результатами контролю з навчальної дисципліни, формою підсумкового контролю якої є залік або іспит студент отримав менше 50 балів із 100 можливих, ця дисципліна йому не зараховується й розглядається як академічна заборгованість. Якщо студент набрав 35-49 балів, йому надається можливість перескладання боргу не більше двох разів. Під час другого перескладання борг у студента може приймати комісія, склад якої затверджується директором інституту / деканом факультету. Оцінка, отримана студентом у результаті другого перескладання боргу, є остаточною. Якщо студент набрав із дисципліни 1-34 бали, до перескладання він не допускається й має прослухати дисципліну повторно.

     3. У випадках конфліктних ситуацій за мотивованою заявою студента чи викладача директором інституту / деканом факультету створюється комісія для приймання боргу, до складу якої входять завідувач кафедри (або провідний викладач), викладачі відповідної кафедри, представник деканату та студентської ради.

     4. За розпорядженням декана факультету до семестрового екзамену не допускаються студенти, які не виконали обов’язкових завдань поточного контролю з відповідної дисципліни. «Недопуск» студента до семестрового екзамену вважається академічною заборгованістю. У цьому випадку директор інституту / декан факультету проставляє в заліково-екзаменаційну відомість підсумкову оцінку «незадовільно» із певної навчальної дисципліни.

     6. Академічна заборгованість студента з навчальної дисципліни виникає, якщо:

  • студент не виконав обов’язкових завдань поточного контролю;
  • студент, який не допущений або не з’явився на модульний контроль (коли присутність студента була обов’язковою) і не подав відповідні документи, що вказують на поважні причини його відсутності, до директорату інституту / деканату факультету протягом трьох днів після дати завершення підсумкового контролю;
  • студент атестований із навчальної дисципліни з підсумковою оцінкою «незадовільно».

 
     8. Відраховується з університету студент, який:

  • має три й більше академічних заборгованостей (незадовільні оцінки, підсумкові незаліки, недопуски, неявки) за результатами одного семестру;
  • не ліквідував академічну заборгованість у визначений термін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*