logo
Миколаївський національний
університет імені
В. О. Сухомлинського


936 ДЕНЬ ВІЙНИ


06
Сер
2024

Прощання з Сущенко Станіславом Семеновичем

     5.серпня 2024 року пішов з життя  Сущенко Станіслав Семенович – відмінник народної освіти, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри фізики, вчений, педагог, вчитель вчителів…

     Станіслав Семенович народився 1 квітня 1936 року в м. Очакові в сім’ї вчителів. У 1955 році закінчив середню школу № 22 м. Миколаєва, а в 1961 році – фізико-математичний факультет Миколаївського педінституту. Після закінчення вузу працював на кафедрі фізики спочатку старшим лаборантом, потім завідуючим лабораторіями.

     У 1971 році Станіслав Семенович стає викладачем кафедри фізики, а в 1974 році – старшим викладачем.

     Ще в 70-х рр. він вперше в Україні розпочинає розробку проблеми структурування навчального матеріалу і знань учнів. Його роботи із застосування методу графів для аналізу навчального матеріалу і граф-схем як засобу наочності є вагомим внеском у розробку теоретичних основ методики фізики. З цієї проблеми С.С. Сущенком захищено кандидатську дисертацію й написано монографічну роботу “Активізація пізнавальної діяльності учнів при вивченні основ електродинаміки”.

     У 1983 році Станіслава Семеновича було обрано завідувачем кафедри методики фізики, а з 1984 року він – проректор інституту на заочній формі навчання. Під його керівництвом проведено ряд заходів щодо вдосконалення цієї форми навчання, введена нова методика міжсесійної роботи студентів, захисту контрольних робіт.

     З 1997 року і до 2015 року він працював доцентом кафедри методики фізики та загальнотехнічних дисциплін. Викладав лекційні курси з методики фізики, квантової фізики, керував дипломними й магістерськими роботами.

     Серед методистів України С.С. Сущенко відомий як науковець, який активно працював над актуальними проблемами сучасної дидактики фізики. Він є автором 80 наукових праць, серед яких декілька монографій і брошур. Його навчальний посібник “Збірник питань і задач з ядерної фізики” рекомендовано Міністерством освіти для шкіл і класів з поглибленим вивченням фізики. Учений був науковим керівником міжкафедрального проблемного науково-методичного семінару, редактором збірника наукових праць викладачів кафедри.

     Характерною рисою Станіслава Семеновича було те, що він завжди поєднував педагогічну й наукову роботу з активною громадською діяльністю.

     Наша пам’ять вберігатиме ім’я цієї душевної й доброзичливої людини, викладача з відповідальним ставленням до роботи, широкими й різноманітними інтересами і знаннями.

     Прощання відбудеться 7 серпня 2024 р. о 14:00 за адресою: вул. Велика Морська, 119 (кут 1-ї Слобідської)

Колектив університету,
випускники фізико-математичного факультету,
вчителі фізики та математики

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

*